14 Декември 2018, 07:07

"Тя и той", или романтика без клишета

Google+ Pinterest LinkedIn +

Не, това не е типичен любовен роман. И да, възможно е, въпреки че действието се развива в Париж. Ако досега не сте попадали на романите на Марк Леви, горещо ви препоръчваме да започнете именно от "Тя и той".

Забавен, романтичен, увлекателен, "Тя и той" е литературният вариант на романтична комедия и ако трябва да сме честни, иска ни се да видим историята пренесена на голям екран, но независимо дали това ще се случи, или не, книгата е истинско удоволствие за читателя.

Марк ЛевиЧаст от героите, с които ще се срещнете в нея, вече познавате от предишните романи на Марк Леви, но въпреки това "Тя и той" не е продължение, а по-скоро различна гледна точка към позната история.

Още с първия си роман "Ами ако това беше истина" Марк Леви успява да се наложи като едно от най-интересните имена в съвременната френска литература. Книгата,  преведена на около 40 езика и издадена в 35 страни, е не само дебют за своя автор, но и първата среща на читателите с Артър и Лорън.

В "Тя и той" на тях е поверена една, ако трябва да спазим филмовите метафори, второстепенна, но ключова роля, а в светлината на прожекторите попада Пол. Най-добрият приятел на Артър, неговия съдружник и довереник Пол, благодарение на когото Артър е открил щастието.

Само че Пол не е щастлив. Дори след като се мести в Париж. Дори след като изоставя архитектурата, за да стане писател, не без известно побутване от страна на Лорън. Дори след като е постигнал успех, макар романите му да не са световни бестселъри. Пол е самотен и това започва да му се отразява сериозно.

Няма как да не споменем майсторството, с което Марк Леви поднася предисторията на събитията, които описва в предхождащите два романа от тази нетипична поредица. В началото на "Тя и той", Пол живее в Париж вече от няколко години, а Лорън и Артър му отиват на гости. И имат, най-вече Лорън, доста смела идея как да измъкнат приятеля си от самотата, която го поглъща.

Марк ЛевиПо същото време в Париж се озовава и Мия. Млада, талантлива актриса, чиято кариера е във възход за сметка на разпадащия ù се брак. Търсейки начин да избяга от проблемите си, тя отива на гости на своя приятелка, собственичка на ресторант.

Вместо да открие спокойствието и анонимността, за които мечтае, Мия бързо разбира, че славата ù е излязла извън пределите на Англия и прави всичко възможно да промени външността си. Именно по тази причина, когато се срещат чрез сайт за запознанства, Пол не знае коя е тя. Освен това не стават любовници.

Всъщност и двамата имат нужда повече от приятел и тъкмо това откриват един в друг. Той е забавен, тя е чаровна. И нямат никакво намерение да се влюбват един в друг.

Определян като голямото завръщане на Марк Леви към комедията, "Тя и той" е свеж полъх, в който вместо романтични клишета ви очакват чувство за хумор и поредица неочаквани обрати.

Най-прекият път към него е ТУК.

Сподели.