The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, или защо гледаме, когато знаем какво ще стане накрая

Pinterest LinkedIn +

Дългоочакваният финал на вампирската сага по романите на Стефани Майър (Stephanie Meyer) вече е факт. Начело на актьорския състав отново са Кристен Стюарт (Kristen Stewart), Робърт Патинсън (Robert Pattinson) и Тейлър Лаутнър (Taylor Lautner), а феновете им със сигурност няма да останат разочаровани.

Всъщност, ако сте фенове на The Twilight Saga, няма нужда някой да ви убеждава да гледате Breaking Dawn - Part 2 (Здрач: Зазоряване - част 2). Въпреки че със сигурност знаете какво ще се случи. Може би дори ще откриете къде точно се размиват лентата на Бил Кондън (Bill Condon) и романът на Майър. В това няма нищо изненадващо, тъй като през последните няколко години видяхме доста финали на екранизации по романи - The Lord of the Rings: The Return of the King, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, и всички знаехме какво ще се случи. Финалът на The Hunger Games също вероятно няма да изненада никого.

Очарованието на екранизациите никога не е било в тяхната непредвидимост. Дори напротив - значителните промени на литературната основа най-често са разочароващи за зрителите. Това, което най-често проваля дългоочакваните финали, не е тяхната предвидимост, а ненужното им разтягане. Все пак, ако проследяваме няколко сюжетни линии, е напълно нормално да видим финала на всяка от тях в екранизацията. Когато не е така, появата на финал след финала обикновено единствено разваля доброто впечатление от филма.

Фенове или не, освен ако не сте прекарали последните няколко години на друга планета, няма как да не сте подготвени за тежкия happy end на The Twilight Sagа. Краят на вампирската сага напомня финал на приказка със своето "щастливи завинаги". Романтиката е една от основните причини за успеха както на книгите, така и на филмите от поредицата, така че в трогателната ретроспекция, която е своеобразен финал след финала, има логика. Въпреки това лентата нямаше да загуби нищо, ако създателите й бяха решили да ни спестят двойния финал.

Едно от основните качества на The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 са интересните и добре подбрани второстепенни актьори. Сред тях са многократно награждаваната Дакота Фанинг (Dakota Fanning), която сме гледали не само в другите части на вампирската сага, но и в War of the Worlds, Hide and Seek, The Secret Life of Bees; Маги Грейс (Maggie Grace), която наскоро гледахме в Lockout и Taken 2, и Рами Малек (Rami Malek), когото най-вероятно свързвате със ситкома The War at Home и комедиите Night at the Museum.

На Малек е поверена ролята на Бенджамин и въпреки че персонажът му е второстепенен, той определено прави впечатление. Същото може да се каже и за Лий Пейс (Lee Pace), когото ще видим и в The Hobbit.

Режисьор на лентата отново е отличеният с Оскар за филма си Dreamgirls - Бил Кондън, чието дело е и първата част на Breaking Dawn. Сценарият е на Мелиса Розенбърг (Melissa Rosenberg), която е сценарист не само на всички филми от поредицата, но и на няколко хитови сериала като The O.C. и Dexter.

Главните роли са поверени на триото Кристен Стюарт (Kristen Stewart), Робърт Патинсън (Robert Pattinson) и Тейлър Лаутнър (Taylor Lautner), а сюжетът е съсредоточен около Бела (Стюард), която вече е вампир. Първоначалната семейна идилия, която цари между Бела, Едуард (Патинсън), новородената им дъщеря Ренесме и Джейкъб (Лаутнър), който има необикновено силна връзка с детето, скоро е застрашена. Ролята на изключително бързо растящата и необикновена Ренесме е поверена на Макензи Фой (Mackenzie Foy).

Финалната втора част на The Twilight Saga: Breaking Dawn не е лишена и от мащабност. Лентата не притежава цялостната зрелищност, присъща на повечето фентъзи продукции, но все пак не липсват нито ефекти, нито мащабни сцени, а може би най-ценното й качество е, че е насочена към феновете на поредицата и не се опитва да обясни на пропусналите предходните филми за какво става дума.

Сподели.