The Newsroom

Pinterest LinkedIn +

The Newsroom беше един от претендентите за Златен глобус за най-добър драматичен сериал и едно от най-успешните нови заглавия през 2012 година. Поредицата на HBO е създадена от Арън Соркин (Aaron Sorkin), главната роля е поверена на Джеф Даниелс (Jeff Daniels) и определено си заслужава да се види.

The Newsroom (Нюзрум), както вероятно сте се досетили от заглавието, е сериал, който проследява създаването на едно новинарско предаване в измислена американска телевизия. Освен на доста сериозен поглед към процеса на създаването на новини поредицата залага и на интересни взаимоотношения между персонажите.

The Newsroom не е от сериалите, които можете да гледате с половин око докато правите нещо друго. Всъщност поредицата засяга доста сериозни теми, а и самата структура на епизодите е такава, че трудно бихте се ориентирали в действието, ако не го следите внимателно.

За сметка на това обаче сериалът е повече от увлекателен и с много добър актьорски състав, така че успехът му е съвсем логичен.

Идеята:

Създател на The Newsroom е Арън Соркин (Aaron Sorkin), чието име стои зад няколко изключително успешни сериала като Sports Night, The West Wing (Западното крило) и Studio 60 on the Sunset Strip. Освен с работата си в телевизията Соркин е добре познат и като киносценарист. Негово дело са сценариите на The Social Network на Дейвид Финчър (David Fincher), за който е отличен с "Оскар", както и на Moneyball, за който също е номиниран за отличието на Академията.

Началото:

Соркин провежда сериозно проучване на процеса по създаване на телевизионно новинарско предаване за The Newsroom. Той решава, че сериалът ще е много по-реалистичен, ако вместо да представя измислени новини, действието е ситуирано в близкото минало и отразява реални събития. През 2011 година HBO поръчва пилотен епизод.

The Newsroom стартира през юни 2012 година, а пилотният епизод е проследен от над два милиона зрители, което го нарежда сред най-гледаните продукции на HBO. Сериалът е подновен на втори сезон, който ще стартира през юни.

Историята:

Уил Макавой (Джеф Даниелс) е водещ на новинарско шоу с труден характер и не особено добро отношение към подчинените си. Предаването, въпреки рейтинговия си успех, не изпъква с нищо на фона на останалите подобни продукции.

Това обаче се променя, когато се появява Макензи Макхейл (Емили Мортимър). Тя е изпълнителен продуцент и изключителен професионалист и въпреки (или може би именно заради) предишните си взаимоотношения с Уил е единственият човек, който може да го накара да направи каквото иска. Дори да научи имената на хората от екипа си.

Целта им е да създадат обективни и реално информиращи зрителите новини без да гонят корпоративни и комерсиални цели.

Героите и звездите

Джеф Даниелс (Jeff Daniels), когото повечето от вас вероятно са гледали в Good Night and Good Luck, State of Play и Looper, е в ролята на Уил Макавой - водещ и главен редактор на новинарско предаване в кабелна телевизия. С повече от труден характер, Уил е своенравен, често груб с околните, но едновременно с това притежава изключителни качества като водещ.

След като Макензи, с която преди години е работил и е имал връзка, се връща в живота му като изпълнителен продуцент на предаването, Уил постепенно започва да се променя и с неохота приема идеята й за промяна в предаването.

Емили Мортимър (Emily Mortimer) е британска актриса, добре позната на кинофеновете с ролите си в Harry Brown, Shutter Island и Hugo на Мартин Скорсезе (Martin Scorsese). На нея е поверена ролята на Макензи Макхейл - бивше гадже на Уил, новия изпълнителен продуцент на предаването му и професионалист, на когото определено има защо да се възхищават.

Джон Галахар Джуниър (John Gallagher Jr.), когото може би сте гледали и в комедията Whatever Works на Уди Алън (Woody Allen), е в ролята на Джим Харпър - млад продуцент, част от екипа на Макензи. Двамата са работили заедно, отразявайки новини в Ирак и Афганистан. Когато се връщат, Джим има и други предложения за работа, но въпреки това предпочита да отиде в News Night с Макензи.

Алисън Пил (Alison Pill), която освен с предишни роли в сериали като In Treatment и The Pillars of the Earth може да се похвали и с интересни роли в киното (в Midnight in Paris (Полунощ в Париж) и To Rome with Love (На Рим с любов) на Уди Алън (Woody Allen), този път е Маги Джордан.

Маги е асистентка на Уил, който дори не помни името й - до момента, в който се появява Макензи. Тя веднага повишава Маги, която се превръща в ценна част от екипа на предаването.

Дев Пател (Dev Patel), когото със сигурност свързвате с хитовия Slumdog Millionaire (Беднякът милионер) и брилянтната комедия The Best Exotic Marigold Hotel, е в ролята на Нийл, чието име Уил също научава с усилие и който пише блога на предаването.

Сподели.