The Last Stand - завръщането на Арнолд Шварценегер

Pinterest LinkedIn +

През последните няколко години не бяхме виждали Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger) в главна роля, защото беше зает с политическата си кариера. "Последната битка" (The Last Stand) на Ким Джи-Ун (Kim Ji-woon) е лентата, с която губернаторът се завръща към киното и със сигурност няма да разочарова феновете си.

Като всеки истински екшън The Last Stand залага на зрелищни престрелки, преследвания с коли, решителни персонажи, съспенс и силен актьорски състав. Между всичко това обаче се промъква и не малко хумор, а крайният резултат е филм, който ще задържи вниманието ви дори да не сте сред феновете на жанра.

Режисьор на лентата е Ким Джи-Ун (Kim Ji-woon), познат на кинофеновете с филмите си The Good, the Bad, the Weird и I Saw the Devil. Изпълнението в The Last Stand е първата главна роля на Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger) след Terminator 3: Rise of the Machines през 2003 година. През тези десет години все пак видяхме Шварценегер в няколко малки роли - в екранизацията по Жул Верн на Франк Корчи (Frank Coraci) Around the World in 80 Days и двете части на The Expendables.

Този път Шварценегер е в ролята на Рей Оуенс, шериф на малък град близо до границата с Мексико, в който животът е спокоен и основната задача на заместниците му е да усмиряват пияници или да спасяват котета, покатерили се на дърво.

Шериф Оуенс, за разлика от подчинените си, високо цени това спокойствие и не иска дори да си спомня за работа си в полицията в Ел Ей. Въпреки това обаче проявява безпогрешен нюх към приближаващите неприятности.

Междувременно един от най-големите наркобосове - Габриел Кортес (Едуардо Нориега) - успява да се измъкне от ФБР докато го местят от един затвор в друг, взимайки за заложник един от агентите. Така Кортес не само успява да създаде неприятности на федералните агенти, но и сериозно да затрудни действията им.

Пътят му за бягство също е изненадващ за тях и никой не очаква да мине през града на шериф Оуенс. Освен, разбира се, самият Оуенс, който съвсем навреме се досеща за плана на Кортес и е повече от подготвен за пристигането му.

Шансовете определено са на негова страна - не само защото, по щастливо стечение на обстоятелствата, половината град е заминал за уикенда заради участието на училищния футболен отбор в местното първенство, но и защото в града веднага се намират сериозен брой доброволци, които да помогнат на шерифа и хората му.

Единият от тях е бивш снайперист, другият - луд колекционер на стари оръжия. Оръжията от своя страна функционират изненадващо добре за антики.

Към актьорския състав на The Last Stand се присъединяват носителят на "Оскар" Форест Уитакър (Forest Whitaker), Джони Ноксвил (Johnny Knoxville), на когото е поверена ролята на лудия колекционер на оръжия, а повечето от вас вероятно са гледали в Small Apartments и Father of Invention, очарователната Джейми Аликзандър (Jaimie Alexander) и Питър Стормеър (Peter Stormare) - за пореден път в отрицателна роля.

Към зрелищната последна битка, в която са пожертвани няколко спортни коли и един училищен автобус, се прибавят и една любовна история, доза самоирония от страна на застаряващия шериф и характерното за жанра "нарушаване на закона в името на закона".

Резултатът е малко предвидим, но динамичен и зрелищен екшън, в който не липсват интересни режисьорски решения и забавни моменти.

Сподели.