"The Doors" празнуват 50 години от излизането на "Waiting For The Sun"

Pinterest LinkedIn +

Незабравимите "The Doors" ще отбележат половинвековния юбилей на групата с луксозно издание.

Колекцията "Waiting For The Sun 50th Anniversary Deluxe Edition" включва нова версия на оригиналния стерео микс на албума на CD и 180-грамов винил, който е ремастериран от оригиналните записи от дългогодишния музикален инженер и продуцент на "The Doors" Брус Ботник (Bruce Botnick). Изданието включва и втори диск с 14 неиздавани досега парчета: 9 наскоро открити "сурови миксове" от записването на албума и 5 записа на изпълнения на живо от концерта в Копенхаген през 1968 г. "Waiting For The Sun: 50TH Anniversary Deluxe Edition" ще излезе на 14 септември 2018 г. Аудиото ще бъде налично и дигитално на платформите за музика. 

Преди това ще бъде издадена нова версия на сингъла "Hello, I Love You". Тя ще излезе на 3 август – точно на същата дата преди 50 години песента оглавява класацията за сингли на "Billboard" и се задържа на върха две седмици. Нова версия ще има и песента "Love Street". За създаването на новите варианти на песните компанията "Rhino" използва моно миксове, предоставяни ексклузивно на радиостанции през 1968 г. Версията на "Hello, I Love You" излиза миналата година като част от CD колекцията "The Singles", а сега прави дебюта си на винил, докато миксът на "Love Street" ще излезе за пръв път. Плочата със синглите ще излезе на 3 август. 

Ремастерираният от Ботник стерео микс на "Waiting For The Sun" добавя ново звучене към песни като "The Unknown Soldier" и "Spanish Caravan", но това не е единственият негов принос към проекта. Докато разглежда архивите, той открива миксове от записи, които не са пускани от 50 години. "Предпочетох някои от тези сурови миксове, тъй като те представят всички елементи и допълнителни беквокали, различна чувствителност при балансите и неосезаема суровина, като всичко това ги прави доста привлекателни и свежи", споделя Ботник. 


Делукс изданието на албума включва и неиздавани досега записи на изпълнения на живо от концерта на "The Doors" на 17 септември 1968 г. в Копенхаген. Включени са 3 песни от последния албум на бандата: "Hello, I Love You", "Five To One" и "The Unknown Soldier", плюс класиките "Back Door Man" и "The WASP (Texas Radio And The Big Beat)".

"The Doors" издават третия си студиен албум "Waiting For The Sun" през юли 1968 г. Това е третият платинен албум на бандата за по-малко от 2 години, и първият, който оглавява класацията за албуми. След дебюта си записът, който съдържа емблематичните класики "The Unknown Soldier", "Five To One" и "Hello, I Love You", прави милиони продажби в целия свят.

Когато записват този албум, "The Doors" са сред първите банди, които използват процесори за намаляване на шума "Dolby A301", които по това време са нова технология в звукозаписите. По същия начин са използвани най-развитите технологии за запис на звук за "Waiting For The Sun". Новото издание е записано с "MQA (Master Quality Authenticated)". MQA диск може да бъде възпроизведен на всички CD плейъри със стандартно CD качество. Но ако стандартен CD се свърже с устройство с MQA, дискът може да бъде възпроизведен с висока резолюция. 

Само двама от членовете на култовата група са живи днес – Джон Денсмор и Робърт Кригър. Фронтменът Джим Морисън умира през 1971 г., а през 2013 г. почина и Рей Манзарек през 2013 г. Активните творчески години на "The Doors" са между 1965 и 1973, а неколкократно след смъртта на Морисън музикантите са правили отделни опити да творят отново заедно (през 1978, 1993, 1997, 200, 2007, 2011, 2013, 2016 г.), но засега те не са постигнали предишната си слава.

Също така бандата пресъздава оригиналната си концертна програма от 1968 г. за пръв път, като тя ще бъде налична ексклузивно в уебсайта на "The Doors". Това е единствената официална програма за турне, създадена от групата. Програмата е продуцирана за турнето им в САЩ през 1968 г., но е продавана само на избрани концерти и по пощата. С дизайн от Пол Ферера (Paul Ferrara), тази програма от 24 страници включва много цветни и черно-бели снимки, направени от него, както и поезия, написана от Джим Морисън (Jim Morrison), астрологични данни за всеки член на бандата и други. 

Изданието "Waiting For The Sun: 50TH Anniversary Deluxe Edition" на "The Doors" ще бъде на музикалния пазар от "Орфей мюзик", изключителен лицензиант на "Warner Music International".

Траклист на "Waiting For The Sun: 50TH Anniversary Deluxe Edition": 


Първи диск
1. "Hello, I Love You"
2. "Love Street"
3. "Not To Touch The Earth"
4. "Summer’s Almost Gone"
5. "Wintertime Love"
6. "The Unknown Soldier"
7. "Spanish Caravan"
8. "My Wild Love"
9. "We Could Be So Good Together"
10. "Yes, The River Knows"
11. "Five To One"

Втори диск (неиздавани песни)


Rough Mixes

1. "Hello, I Love You"
2. "Summer’s Almost Gone"
3. "Yes, The River Knows"
4. "Spanish Caravan"
5. "Love Street"
6. "Wintertime Love"
7. "Not To Touch The Earth"
8. "Five To One"
9. "My Wild Love"

Концерт в Копенхаген

10. "The WASP (Texas Radio And The Big Beat)"
11. "Hello, I Love You"
12. "Back Door Man"
13. "Five To One"
14. "The Unknown Soldier"

Сподели.