The Dark Knight Rises губи мощ, но отново е No.1 в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Последният филм от трилогията за Черния рицар на Кристофър Нолан - The Dark Knight Rises, дебютира с рекорден боксофис след първия си уикенд по екраните в Северна Америка, помрачен от трагедията в Денвър. Но само седмица по-късно, вече изостава в темпа на инкасиране на приходи от билети спрямо своя предшественик от 2008 г.

От една страна, генерираните през изминалия уикенд $64.1 млн. са предостатъчни, за да осигурят първото място на TDKR във второ поредно издание на боксофис класацията. От друга обаче, тази сума е с цели 60% по-ниска спрямо дебютния боксофис на лентата, реализирана с бюджет от $250 млн.

Този процент е по-голям от отчетения през втората седмица на The Dark Knight по екраните, а и от повечето скорошни мегапродукции за супергерои. Общият размер на приходите на TDKR от премиерата му в САЩ и Канада до момента също е по-малък от този, генериран от Dark Knight за същия период от време - $289 срещу $313.8 млн., а критическият му рейтинг според Metacritic е с 4% по-нисък (78/100 срещу 82/100).

Същевременно представянето на новата лента в интернационалния запис продължава да е стабилно – с прибавените през последните три дни $122.1 млн. от продадени билети, той вече възлиза на $248.2 млн. Общо, приходите на TDKR от световната премиера на филма до момента, възлизат на $537 млн

Според анализаторите умереният му успех се дължи както на случилото се в кинотеатъра в Аурора на 20 юли, така и на Олимпийските игри, заради които много хора са предпочели да останат пред малкия екран. Засегнат е не само новият Batman, но и всички останали заглавия от актуалния северноамерикански киноафиш, сред които се открояват две нови.

Това са The Watch и Step Up Revolution, които стартират от трета и четвърта позиция, съответно. Първият – заклеймена от критиката комедия (35/100 MS) с участието на Бен Стилър, Винс Вон и Джона Хил, инкасира $13 млн., а вторият – четвърти поред от касовата танцова поредица Step Up, дебютира с боксофис от $11.8 млн.

На второ място и в това издание на класацията е поставена анимацията Ice Age 4, а все така в топ 5 гравитира и Ted – комедията от създателя на Family Guy с участието на Марк Уолбърг, Мила Кунис и оживелия по волята на едно коледно пожелание плюшен мечок Тед.

The Amazing Spider-Mаn, Brave, Magic Mike, Savages и издаденият преди цели 10 седмици  Moonrise Kingdom допълват челната десетка на северноамериканската боксофис класация към 30 юли 2012 г.


Сподели.