The Counselor - философия на бруталното

Pinterest LinkedIn +

Ридли Скот (Ridley Scott) винаги е бил достатъчно жанрово разнообразен, за да не е изненадващо, че The Counselor (Съветникът) е негово дело. Още повече като се има предвид звездния актьорски състав на лентата. Кормак МакКарти (Cormac McCarthy), от своя страна, има отличителната способност да описва бруталното по пленителен начин. Резултатът от съвместната им работа обаче не е чак толкова предвидим.

Трикратно номиниран за "Оскар" режисьор и писател, носител на "Пулицър" и автор на няколко екранизирани романа, в комбинация с цяло съзвездие от актьори. Така представен, The Counselor прилича много повече на боксофис хит, отколкото на заглавие от филмовите фестивали и потенциален кандидат за престижни отличия. Всъщност е филм, който предизвика доста противоречиви отзиви сред кинокритиката по цял свят и определено има с какво да ви изненада.

Забравете за щастливия финал, позитивните послания и повърхностните пращящи от динамика екшъни. Ако като цяло не ви допада стилът на Кормак МакКарти (Cormac McCarthy), The Counselor по никакъв начин няма промени това. От друга страна, ако разбирате и харесвате No Country for Old Men (Няма място за старите кучета) и The Road (Пътят), мрачната философия на The Counselor няма да ви остави безразлични.

Достатъчно е да сте се докосвали до един от романите на МакКарти или дори само до някоя от екранизациите по тях, за да знаете, че бруталността неминуемо присъства, но никога не е самоцелна, а посланията, макар зловещи, са много дълбоки. Така че The Counselor не е от филмите, които забравяте в мига, в който излезете от киното. Ако имате афинитет към черния хумор, със сигурност ще успее да ви разсмее, но едновременно с това на моменти е много по-зловещ от повечето хоръри.

Сред основните качества на лентата е фактът, че успява да постигне нещо много трудно, а именно - да държи вниманието на зрителите, въпреки че те знаят много повече от персонажите. В случая обаче не става дума за класическата ситуация, в която наблюдавате как персонажите стигат до открития, които вие вече сте направили, а по-скоро за такава, в която се досещате какво ще се случи с тях малко преди да го видите на екрана.

Ридли Скот (Ridley Scott) отдавна е доказал, че не е сред режисьорите, които се страхуват от експерименти. От ексцентричните Thelma & Louise (Телма и Луис), през епичните Gladiator (Гладиатор) и Kingdom of Heaven (Небесно кралство) и романтични комедии като A Good Year до фантастики като Alien и излезлия миналата година Prometheus - жанровото разнообразие в творбите на Скот е наистина сериозно.

Така че един драматичен трилър като The Counselor всъщност не изненадващ, въпреки че ако го бяха направили братята Коен или Оливър Стоун (Oliver Stone), от които сме свикнали да очакваме точно такива ленти, отношението на критиката към филма вероятно щеше да е по-различно.

Освен с мрачните си философски послания The Counselor със сигурност ще ви спечели и с актьорския си състав начело с Майкъл Фасбендер (Michael Fassbende), с когото Скот работи и в Prometheus, а повечето от вас вероятно са гледали и в Inglourious Basterds. Фасбендер не за пръв път се снима във филм, който предизвиква противоречиви отзиви - на него е поверена главната роля и в определяния като скандален Shame на Стив Маккуин (Steve McQueen).

Партнират му Брад Пит (Brad Pitt), чиято кариера на практика започва с филм на Ридли Скот (Thelma & Louise), и Хавиер Бардем (Javier Bardem), който спечели "Оскар" за ролята си в No Country for Old Men по романа на Кормак МакКарти.  

Към актьорския състав на The Counselor се присъединяват и Пенелопе Крус (Penélope Cruz) в доста различно от обичайното си амплоа и вероятно именно по тази причина особено симпатична, и Камерън Диас (Cameron Diaz), на която е поверена ексцентрична роля.

Сподели.