The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

Pinterest LinkedIn +

Жанр: First Person Action
Година: 2009
Произв./Изд: Tigon Studios/Starbreeze Studios/Atari
Платформа: PS3 | X360 | PC

За играта:

 

Когато The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay се появи на пазара през 2004 година (първо за оригиналния Xbox, а четири месеца по-късно и за PC), той бързо беше обявен от много играчи и критици за най-добрата игра, базирана на филмов лиценз. Имаше защо.

Геймплеят беше наистина разнообразен и нестандартен, присъствието на виртуалния Вин Дийзъл, сипещ дрезгаво култови реплики беше непоклатимо, а визията – почти безупречна.

Пет години по-късно Ридик отново се завръща в осъвременен HD римейк на класиката, плюс едно съвсем ново приключение – споменатото в заглавието нападение над кораба Дарк Атина и добавен мултиплеърен режим, какъвто липсваше в оригинала.

Всичко започва с вече познатото бягство на харизматичния рецидивист Ридик от Бучър Бей, най-добре охраняваният затвор в галактиката и продължава на наемническия кораб Дарк Атина. Цялостната свръх-кинематографичност на изживяването е запазена, а виртуалния Вин се класира сред най-култовите игрални персонажи изобщо.

За щастие на хората, които не желаят да преиграват оригинала новото приключение е достъпно от основното меню, така че можеш да започнеш директно от него.

 

 

Визия и звук:

 

Escape from Butcher Bay беше истински визуален шедьовър, когато се появи за първи път. Въпреки текстурите във висока резолюция и добавените ефекти, за новото издание не може да се каже нищо подобно. Assault on Dark Athena в най-добрия случай изглежда приемливо и докато това е донякъде простимо в римейка на старата игра, то от новия епизод определено се очакваше много повече.

Въпреки визуалните недъзи обаче, страхотното озвучаване, добрият диалог, стилната режисура на кътсцените и епична музика, превръщат играта за Ридик в съвсем легитимно изживяване от филмов тип, напълно съпоставимо с двете ленти за плешивия юнак, които сме гледали на голям екран.

Конкретно Вин Дийзъл тук успява само с гласа си да направи по-добра роля и да изгради по-магнетичен персонаж отколкото в който и да е негов филм от последните години.

 

 

Геймплей:

 

На Assault on Dark Athena трябва да се гледа по-скоро като на разширено специално издание, отколкото като на реално продължение. В геймплея, включващ равни дози тихо промъкване, стрелба и високоадреналинови юмручни схватки от първо лице плюс лек адвенчър елемент, свързан с диалози и изпълняване на мисии, на практика не са настъпили почти никакви промени.

За съжаление новото приключение е по-кратко, а интересните персонажи, които Ридик среща по-пътя си – далеч по-малко, в сравнение с колоритните обитатели на Бучър Бей. Което в никой случай не го прави лошо, просто пет години по-късно очаквахме еволюция, а не крачка назад.

Добавеният мултиплеър включва 15 карти. Освен стандартния детмач ще станеш свидетел и на някои по-иновативни режими, като например Pitch Black, в който единият от играчите поема ролята на Ридик, придружена със способността му да вижда в тъмното и да убива безшумно от сенките, докато останалите трябва да разчитат на фенерчетата си, за да го открият и да му видят сметката.

Като цяло за мултито не може да се каже нещо особено лошо, но пък въпросното трудно може да мине и за черешката в тортата на това специално издание, защото цялостната контролна схема на
Riddick просто не предполага към високоскоростен онлайн екшън.

Леко негативния тон обаче не бива да те подвежда – той е такъв, просто защото оригиналната игра е недостижима класика и от всичко, носещо марката The Chronicles of Riddick не се очаква нищо по-малко от шедьовър. Assault on Dark Athena е сред задължителните заглавия за месеца и е една от най-разнообразните и атмосферични екшън игри на сезона

 

 

Плюсове:

 

-Escape from Butcher Bay е една от най-добрите игри на отминалата генерация и един от най-добрите хибридни екшъни изобщо. За феновете това е едно чудесно разширено издание, което задължително трябва да попадне в колекциите им, а за новите играчи, които не са се докосвали до оригинала, си е направо покупката на сезона!

-Виртуалният Вин Дийзъл тук прави по-добра роля, отколкото в повечето си нови филми.

-Геймплеят е толкова разнообразен, че няма да скучаеш нито за момент.

-Общо старата и новата кампания предлагат към двадесетина часа игра, което си е впечатляващо като за екшън заглавие.

 

 

Минуси:

 

-Наместо очакваната еволюция новото приключение Assault on Dark Athena остава в сянката на Escape from Butcher Bay на всички възможни нива. Новата история на Ридик не е лоша, но е класи под шедьовъра от 2004-та година.

-Мултиплеърният режим, за който се тръбеше толкова много в рекламните кампании не е нищо особено.

-Смазващо красивата някога игра днес е изгубила голяма част от обаянието си и изглежда по-скоро посредствено.

Сподели.