The Best of Snoop Dogg - компилация

Pinterest LinkedIn +

След 10 издадени албума, от които 7 платинени, Снууп Дог (Snoop Dogg) за 6-ти пореден път е компилирал някои от най-големите си хитове в best-of колекция. В нея са намерили място 19 трака, сред които много от най-силните му колаборации - с Dr.Dre, Xzibit, Pharrell, Butch Cassidy и др.

Снууп е роден през 1971 година с името Калвин Кордозар Броудъс (Calvin Cordozar Broadus) в Калифорния. Прякорът му - Снууп, е негова собствена, детска идея, провокирана от затрудненията на хората да произнесат името му правилно, а негов прототип е анимационият герой Снуупи.

Калвин започва да се занимава с музика още като дете - певческата му школовка води началото си от църковен хор. В началото на 90-те, с помощта на бившия член на N.W.A и супер продуцент Dr.Dre, Снууп Доги Дог (Snoop Doggy Dogg, както първоначално е представен пред света) прави пробив на сцената като символ на Лонг Бийч, Калифорния.

Като хип-хоп музикант Снууп е едновременно ученик на старата и новата школа и остава един от малкото, които успяват да прокарат мост между двете, без да компрометират която и да било от тях. Неговият афинитет и уважение към класическата соул и фънк музика и към иконите, които са я създали, примесен със стила му от Западното крайбрежие, определят наречения впоследствие G-Funk (гангстерски фънк).

“Nuthin’ But A G Thang” e парчето, което изстрелва кариерата на Снууп към над двойно платинен статус. То е включено в дебютния албум на Dr.Dre "The Cronic" (1993), в който той има сериозен принос. С появата на неговия собствен дебют – “Doggstyle”, Снууп продължава започнатото от "The Cronic" и разширява музикалните граници и наложените принципи на рапа от Източното крайбрежие. С продажби от над 1,5 милион копия при издаването си, той застава директно на #1 – безпрецедентен успех за рап дебют.

След няколко превратни години, в които Снууп е обвинен и оневинен за убийство и издава още един албум - "Doggfather", в които хип-хоп сцената остава без 2 Pac и Notoriоus BIG, той решава да създаде собствена звукозаписна компания - Dogg House Records. По този начин той става абсолютно независим и започва да се развива като бизнесмен - чрез продуцирането на масов музикален продукт, той започва да генерира приходи от много страни. За да покаже своята нова идентичност, Снууп Доги Дог съкращава името си на Снууп Дог.

Снууп се рекламира и допълнително, благодарение на приноса си към албуми с музика към филми и компилации за Priority Records (дистрибуторската му компания), като “Ride On/Caught Up!” (с участието на Kurupt) от саундтрака "Caught Up"; компилацията “We can't be stopped”; “Hooked” от саундтрака "I got the hook up" на Master P. Той написва и автобиографията “Tha Doggfather: The Times, Trials, and hardcore truths of Snoop Dogg” и участва с Hell Yeah в компилацията WWF: Aggression.

През новото хилядолетие и още повече след албума "Paid Tha Cost To Be Da Bo$$", в който работи заедно с Chad Hugo и Pharell, Снууп вече е една от най-известните фигури в хип-хопа - появява се както по телевизията (комедийното скеч шоу на MTV "Doggy Fizzle Televizzle"), така и на големия екран (“Тренировъчен ден”, “Старски и Хъч”). През 2004 г. с “Drop It Like It’s Hot” от албума “R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece”, той успява за първи път в кариерата си да оглави класацията за сингли.

Компилацията The Best of Snoop Dogg се издава от Priority Records и разпространява за България от EMI/Анимато Мюзик.

Траклист:

1 Beautiful featuring Pharrell and Uncle Charlie Wilson
2 Snoop Dogg (What’s My Name Pt. 2)
3 Woof! featuring Mystikal and Fiend
4 Lay Low featuring Master P, Nate Dogg, Butch Cassidy & Tha Eastsidaz
5 Down 4 My N’s featuring C-Murder & Magic
6 From Tha Chuuuch To Da Palace featuring Pharrell
7 Bitch Please featuring Xzibit
8 Still A G Thang
9 Just Dippin’ featuring Dr. Dre & Jewell
10 Wrong Idea featuring Bad Azz, KoKane & Lil HD
11 Stoplight
12 Snoopafella
13 The One And Only
14 Loosen’ Control featuring
15 Gin & Juice II
16 Stacey Adams featuring KoKane
17 Ride On/Caught Up! featuring Kurupt
18 G Bedtime Stories
19 Hell Yeah (Stone Cold Steve AustinTM theme) featuring W.C.

Сподели.