The Adventures of Tintin, The Artist, Анджелина Джоли спечелиха наградите на PGA

Pinterest LinkedIn +

Черно-белият ням филм The Artist бе обявен за "Най-добре продуциран филм" от Американската гилдия на кино продуцентите (PGA), с което шансовете на лентата, заснета от Michel Hazanavicius с бюджет от 12 млн. долара, за номинация за предстоящите награди Оскар, нараснаха още повече, като се има предвид статистиката от последните години.

И четирите филма, отличени от продуцентската гилдия в периода 2008 - 2011 година: No Country For Old Men, Slumdog Millionaire, The Hurt Locker и The King's Speech, спечелиха Оскар за "Най-добър филм". Нещо повече – голям процент от членовете на Гилдията (общо над 5000), са членове и на Американската академия за филмови и телевизионни изкуства, която ще обяви номинациите за 84-те награди Оскар на 24 януари.

"Когато с Мишел си представяхме как ще направим The Artist, осъзнавахме, че си мечтаем да се обясним в любов на американското кино. Това, което не сме и предполагали, е, че в замяна ще можем да усетим вкуса на американската мечта", каза продуцентът на The Artist, Томас Лангман, приемайки наградата на PGA на официалната церемония, състояла се в Бевърли Хилс.

В рамките на десет дни лентата, чийто главен герой е звезда от ерата на нямото кино, с чиято кариера е свършено при навлизането на звука във филмопроизводството, спечели Златен глобус 2012 за "Най-добра пълнометражна драма" и Critics Choice 2012 за "Най-добър филм".

The Artist се наложи за наградата на продуцентите в надпревара с още девет продукции, в това число касовите хитове Bridesmaids и The Help, и високобюджетния епос War Horse на Стивън Спилбърг, който съвсем не остана с празни ръце от церемонията в Бевърли Хилс.

Неговата CGI адаптация на комикс сериите The Adventures of Tintin му спечели наградата в категорията за анимационно кино, а в допълнение към това Гилдията го удостои с почетната David O'Selznick Award за "Изключителен принос". С подобна награда се сдоби и Стан Лий (Vanguard Award), както и Анджелина Джоли (Stanley Kramer Award) за първия й режисьорски проект - In the Land of Blood and Honey, на който е и сценарист, и продуцент.

В категорията за документално кино отличието за най-добре продуциран филм отиде при Beats, Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest, представящ историята на култовата хип-хоп група A Tribe Called Quest.


Сподели.