The 100

Pinterest LinkedIn +

Още един зловещ, но завладяващ постапокалиптичен сюжет! Сериалът на The CW - The 100 - бързо се наложи като едно от най-интересните нови заглавия през 2014 година. Поредицата е базирана на едноименната първа книга от трилогия романи на Кас Морган (Kass Morgan).

През последните няколко години мрачните сюжети, предвещаващи зловещо бъдеще за човечеството, все по-често се появяват в литературата, киното и сериалите. Може би The 100 ще ви заприлича на The Hunger Games в някаква степен. Не само защото е базиран на книга, а и защото и той, също като трилогията на Сюзан Колинс (Suzanne Collins), напомня за извратено реалити предаване.

Персонажите в сериала попадат в нещо като свръхреалистичен Survivor, в който съперничеството помежду им е не по-малко яростно от борбата им за оцеляване. Застрашено е съществуването не само на стоте, но и на цялото човечество, а един от най-важните въпроси е заслужават ли изобщо да живеят.

Книгата, идеята и началото:

The 100 е първата книга от замислената като трилогия поредица романи на американския писател Кас Морган (Kass Morgan). След като тя получава предимно положителни оценки от критиката, The CW се заемат с телевизионната адаптация. През май 2013 година телевизията поръчва пилотен епизод. Сценарият е поверен на Джейсън Ротенбърг (Jason Rothenberg).

Сериалът The 100 стартира на 19 март 2014 година, а първият епизод е гледан от 2,7 милиона зрители само в САЩ. Това го прави най-гледаната премиера (в този тайм слот) на The CW от 2010 година насам. Напълно логично, само два месеца след началото на сериала телевизията обяви, че той ще бъде подновен за втори сезон.

Междувременно втората книга от поредицата на Морган, която е озаглавена Day 21, се очаква да излезе през септември 2014 година.

Историята:

97 години след като ядрена катастрофа унищожава човечеството, единствените оцелели живеят в космическа станция. Тя е съставена от 12 малки станции, които са били в орбита по време на катастрофата, а четиристотинте оцелели вече са четири хиляди. Възможностите на станцията са далеч под необходимите, затова са наложени драконови мерки - контрол на раждаемостта и смъртно наказание за всяко престъпление.

Това обаче е недостатъчно и се налага да се стигне до още по-крайно решение. Така че управляващите станцията решават да изпратят 100 непълнолетни престъпници (единствените, чиито смъртни присъди не се изпълняват веднага) на Земята, за да разберат дали планетата вече е обитаема.

Стоте изпратени в изгнание са убедени, че ги очаква сигурна смърт. Това, което ще открият на Земята обаче, надминава едновременно и най-смелите им мечти, и най-страшните им кошмари.

Героите и звездите:

Австралийката Елиза Тейлър (Eliza Taylor) е в ролята на Кларк - едно от момичета, изпратени на Земята. Тя е доказателство (при това съвсем не най-яркото), че на станцията правилата важат еднакво за всички. Кларк е дъщеря на Аби (Пейдж Турко) - най-добрия лекар на станцията. Този факт обаче не е помогнал нито на нея, нито на баща й - също важна част от техническия екип на станцията, чието единствено желание е било да каже истината за състоянието на обитателите й.

Томас МакДонъл (Thomas McDonell), когото може би сте гледали в Suburgatory, е в ролята на бунтаря Флин - също един от стоте, изпратени на Земята.

Мери Авгеропулос (Marie Avgeropoulos) и Боб Морли (Bob Morley) играят Белами и Октавия Блейк - брат и сестра, които се оказват заедно на Земята. Единственото престъпление на Октавия е, че родителите й са решили да имат второ дете на място, където никой няма това право. Белами обаче извършва нещо доста по-сериозно, за да се озове при сестра си.

Исая Уошингтън (Isaiah Washington), познат с ролята си в Grey's Anatomy (Анатомията на Грей), този път влиза в доста различно амплоа. Той играе канцлер на космическата станция - човека, от чиито решения до голяма степен зависи оцеляването на всички. Най-ярък пример за суровите и безкомпромисни условия на станцията е фактът, че неговият син (Ели Гори) също попада сред стоте изгнаници, след като е осъден за извършено престъпление.


Сподели.