Test Drive Unlimited 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Рейсинг игра Година: 2011 Разработва: Eden Games Издава: Atari Платформа: Xbox 360 | PS3 | PC

Неотдавна си говорихме за вероятно най-консервативния игрален жанр в историята на електронните забавления – този на екшъните от първо лице. Следващ плътно максимата "Ако не е счупено, не го поправяй", той се е променил удивително малко от времето на първия Quake насам.

Ето ви днес нов пример за не по-малко верен на установен класически канон, подчинен на свои собствени вътрешни правила клас игри - рейсинг заглавията. ОК, виртуални автомобилни състезания, ще кажете, какво толкова да им се променя? Какво ново да се измисли? Да се революционизира?

Ако питате Electronic Arts и се обърнете за вдъхновение към техния излизащ регулярно всяка година като по часовник Need for Speed, едва ли ще намерите отговор на тези въпроси. Но ако погледнете уникалния Test Drive Unlimited на Eden Games, ще видите колко вярна е онази популярна британска поговорка, гласяща: "Ако има желание, има и начин".

Още когато се появи за пръв път през 2006 година, тази игра демонстрира завиден дух и амбиции - да промени из корен един жанр, почиващ неизменно върху три фундамента (бързи коли, горещи писти, високи скорости) още от момента на възникването си преди повече от 40 години. Желанието на Eden бе да разширят хоризонтите на класическата рейсинг формула, да предложат по-богато и разнообразно преживяване на любителите на автомобилните състезания, давайки им възможност да излязат извън любимите си спортни возила; да се разтъпчат из един огромен и красив свят, да заживеят живота на елитен рейсър, дори да изградят свой собствен лайфстайл в зависимост от собствените си мечти и предпочитания; да общуват едни с други, да се съревновават или просто да се забавляват заедно.

Красива и пленителна идея без съмнение, и въпреки че практиката леко се разминаваше с теорията (както обикновено става), Test Drive Unlimited до голяма степен успя да постигне главната си цел, а именно да предложи едно принципно ново, различно и оригинално преживяване на феновете на този тип игри. Сега, четири години по-късно, Eden се завръщат за втори рунд, заредени с още по-солидна доза амбиции, готови да ни потопят в огромния и увлекателен свят на виртуалния хавайски остров Оаху (както се твърди с обща площ от цели 1500 квадратни километра) и с обещания за много часове интензивни рейсинг забавления.

Но да не избързваме. Първо ще трябва да пообиколим не по-малко живописната Ибиза, да се запознаем с някои основни правила и да... помечтаем. Още в тези първи нива на играта ще ви направи впечатление фактът, че Test Drive Unlimited 2 не е типичната състезателна игра. Притежаваща много от белезите на т.нар. масови онлайн мултиплейър заглавия, тя ще ви изкуши и с много и различни предизвикателства, които ще ви изправят не срещу компютърно симулирани, а реални и живи противници. Test Drive осигурява едновременното участие на до 32 играчи в напрегната онлайн надпревара, но и редица други екстри като възможности за обединение в клубове по интереси, кооперативна игра и организиране на ваши собствени типове състезания.

Ако пък мултиплейър възможностите не ви вълнуват толкова и предпочитате соловата игра, Test Drive Unlimited 2 няма да ви разочарова. Светът на играта е огромен, просто огромен – с повече от 3 000 километра асфалт изцяло на ваше разположение, динамични атмосферни ефекти като дъжд и мъгла, динамична смяна на ден и нощ, и комплексен модел за поражения по автомобилите – всичко това облечено в спираща дъха визия.

Що се отнася до любителите на разнообразието – те няма да скучаят в Test Drive: играта включва повече от 100 различни возила от елитни световноизвестни марки като Aston Martin, Audi, Ford Shelby GT500, Alfa Romeo, Dodge, Lotus, Mercedes, Lamborghini, Ferrari. Новост в тази част са и т.нар. SUV автомобили като специално за тях Eden са "организирали" специални оф-роуд състезания.

Интересен елемент е и фактът, че не всички автомобили са свободно достъпни в играта – всеки отделен рейсинг клуб има няколко коли, които са предназначени ексклузивно само и единствено за неговите членове и не могат да бъдат карани от член на друг клуб.

На финала да не забравяме и страхотния саундтрак на играта – докато карате по безкрайните хавайски писти, настроение ще ви създават изпълнения на групи като Daughtry, Linkin Park, Lamb of God и други.

Сподели.