"Терминатор: Генисис" - когато "става" просто не е достатъчно

Pinterest LinkedIn +

Минаха повече от 30 години откакто Арнолд Шварценегер и Джеймс Камерън сътвориха една от най-великите sci-fi екшън класики The Terminator (Терминаторът). За това време на бял свят се появиха някои доста ненужни продължения и spin-off продукции. Време е да решим дали Terminator: Genisys (Терминатор: Генисис) е поредното такова продължение или нещо по-различно…

Режисьор на най-новия филм от франчайза е Алън Тейлър, който е известен с работата си по сериалите на HBO Game of Thrones (Игра на тронове), Sex and the City (Сексът и градът) и The Sopranos (Семейство Сопрано). През 2013 г. доби популярност и с Thor: The Dark World (Тор: Светът на мрака). 

Историята в екшъна си играе предимно със сюжетите на първите две заглавия от поредицата. Скайнет е в края на своята война със силите на хората, водени от Джон Конър. Машините решават да пратят терминатор в миналото, за да убие Сара Конър и по този начин да спре раждането на Джон. Последният от своя страна изпраща Кайл Рийс, за да я защити, но вместо да открие беззащитна сервитьорка бъдещият г-н Конър открива адски яката и стреляща по роботи мацка. И тогава започва преплитането на различни алтернативни времеви линии…

Първа мисъл след излизане от киното? Всъщност филмът не е толкова лош, колкото всички очакваха да бъде. Определено е по-добър от Terminator: Salvation. 

Това, от което всички фенове на култовата сага ще бъдат разочаровани, е че всъщност Terminator: Genisys е просто окей. Не е велик и няма да остане в историята като такъв. А The Terminator (Терминаторът) и Terminator 2: Judgement Day (Терминатор 2: Денят на страшния съд) са именно класики в жанра. 

Сред грешките, които всеки би могъл първосигнално да отбележи са ужасната рекламна кампания, която провали може би най-важният обрат във филма - именно този, свързан с Джон Конър. Също така забележки могат да се направят по режисурата на Алън Тейлър, който макар да влага много усилия, не е достатъчно опитен, за да се мери с Джеймс Камерън. Сякаш филмът се опитва да сложи на раменете си повече, отколкото може да носи.

Terminator: Genisys удря на камък и с кастинга. Емилия Кларк е доста приемлива Сара Конър, която обаче, неизбежно ще се сравнява с Линда Хамилтън. А тази битка всички знаем кой ще спечели. С течение на филма майката на дракони от Game of Thrones (Игра на тронове) се чувства все по-удобно в ролята си. Това важи и за Джейсън Кларк превъплътен в Джон Конър - не е перфектен, но си има своите моменти.

 

Когато стане въпрос за Джай Кортни като Кайл Рийс - тук трябва да обърнем другата страна на метлата, защото този кастинг избор си е абсолютен пропуск. Разбираемо е, че с Кортни се цели привличането на вниманието на младите дами, но не е това начинът. 

Актьорът може да сте гледали в забравими роли в A Good Day to Die Hard (Умирай трудно: Денят настъпи), Divergent (Дивергенти) и Jack Reacher (Джак Рийчър). Прекалено многото мускули сякаш го правят дървен, а всеки опит за шега не само не уцелва целта, а прави обратен завой. Виж, ако го бяха избрали за един терминатор, щеше да е абсолютно перфектен.

Стана въпрос за терминатори и все пак говорим за филма Terminator: Genisys, така че няма как да не поговорим за слона в стаята - Арнолд Шварценегер. Добър ли е отново като Т-800 или посредствен? Стар ли е вече за това? Изглежда ли сякаш участва само заради парите? Отговорите са да, не, не и не - точно в този ред!

Арни направи ролята на Терминатора една от най-култовите в цялата история на американското кино. Ако той не знае как да направи машината фантастична, няма кой. 

Всъщност моментите между него и неговото "младо аз" са едни от най-яките във филма и определено отдават заслуженото уважение на оригиналните филми. Макар хуморът да няма допирни точки с екшъните от 80-те и 90-те, майтапите определено му се получават. Terminator: Genisys печели от това, че той се завърна!

Когато сложим плюсовете и минусите на кантара, по-скоро със съжаление може да се каже, че новият филм от поредицата просто не е велик. Готин е, ще се гледа отново, но е далеч от славата на първите две продукции. 

Липсата на запомнящи се екшън сцени и бърникане във времевите линии няма как да се харесат на феновете. А дали следващите две части от заформената трилогия ще поправят допуснатите грешки, предстои да разберем през следващите няколко години.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Сподели.