Теория за големия взрив (The Big Bang Theory)

Pinterest LinkedIn +

Чък Лори е създал едни от най-популярните ситкоми, в това число "Двама мъже и половина" (Two and a Half Men) и "Дарма и Грег" (Dharma & Greg). С фантастичния си усет за това какво би било забавно на публиката, Лори уцелва в десятката и с "Теория за големия взрив" (The Big Bang Theory).

Сериалът успешно интегрира лековатия хумор на ситуационните комедии в света на нърдовете и гийковете. Разчитайки на индивидуалността на всеки от персонажите, той печели сърцата на зрителите, а множеството награди, сред които Еми и Златен глобус, са едно добро признание за работата върху сериала.

Историята

"Теория за големия взрив" (The Big Bang Theory) ни разказва за ежедневието на двама съквартиранти - Шелдън Купър и Ленърд Хофстатър, както и техните приятели колеги в университета – Хауърд Уоловиц и Раджеш Кутрапали. Четиримата освен от любовта към науката са свързани от интересите си към комиксите, фентъзи и sci-fi културата. Малкият им и изпълнен с безброй правила свят се променя, когато в апартамента срещу двамата съквартиранти се нанася сексапилна блондинка с амбиции за кино кариера. Новото запознанство прераства в приятелство с течение на времето, а това става на фона безброй комични ситуации, някои от които са емблематични за сериала.

Началото

Пет години след началото на Двама мъже и полвина, Чък Лори решава, че е време за нещо ново. Той обединява усилията си с Бил Прейди, с когото е работил по Дарма и Грег и двамата написват пилотния епизод. Въпреки че не е приет добре, те получават шанс да пренапишат историята. Новата версия дава на Лори и Прейди договор за сезон от 13 епизода, преминавайки по-късно към пълен сезон от 22 епизода. Сериалът прави своя дебют по CBS на 24 септември, 2007 г., а през 2008 г. постига високи нива на рейтинг и е подновен за още два сезона. Успехът на шоуто нараства и привлича нови фенове постоянно, като вече има подписан договор до седми сезон, който ще се излъчва през 2013-2014 г.  

Звездите

Джим Парсънс (Шелдън Купър) – Въпреки че всеки от героите в сериала има определен чар, неоспоримата звезда е д-р Шелдън Купър. Макар и талантлив учен, той няма никакви социални умения. По пътя си към великите научни открития, Шелдън не е обърнал внимание на простички неща от ежедневието. Обсебен от мания по детайлите и следването на определен график за всичко, героят често се явява трън в очите на приятелите си, както и голям любимец на публиката. Актьорът Джим Парсънс, който влиза в ролята на Шелдън се утвърждава като един от най-обичаните комедийни актьори, като в две поредни години печели награда Еми за най-добър актьор в комедиен сериал и Златен глобус в същата категория през 2011 г.

Кейли Куоко (Пени) – Прелестната Кейли Куоко играе новонанеслата се съседка на Шелдън и Ленърд. Като пълна противоположност на Шелдън, тя е неорганизирана, няма си и понятие от наука, а възможността й да контактува с други хора е далеч над тази на съседите й. Макар и на пръв поглед шаблонен герой, Пени е интересна, а премеждията й в света на нърдовете са повече от забавни. Преди да започне да играе в TBBT, Куоко има зад гърба си множество участия в сериали, сред които "Чародейки" (Charmed), "Осем прости правила" (8 Simple Rules) и "Бягство от затвора" (Prison Break).

Джони Галеки (Ленърд Хофстетър) – Героят на Ленърд е връзката между световете на Шелдън и Пени. Въпреки че не е толкова асоциален като съквартиранта си, Ленърд не се чувства напълно на мястото си в компанията на Пени. Балансирайки между двете крайности, героят радва с остроумен хумор, а химията между Галеки и Парсънс е рядко срещана. Една от основните сюжетни линии в сериала е и тази включваща него и Пени, като връзката помежду им е видяна като потенциал за множество забавни случки още в началото на първи сезон.

Саймън Хелбърг (Хауърд Уоловиц) – Въпреки че Хауърд е не по-малко нърд от приятелите си, той се счита за голям сваляч. Опитите му за свалки са безброй, а забавлението винаги е налице. Героят както и останалите не става скучен и еднообразен, а се развива с течение на сериала, като зад това, което показва се крие съвсем друг човек. Колорит към персонажа добавя и семейството му и по-конкретно неговата майка, с която той живее. Тя не се е показвала досега в сериала, но гласът й е достатъчно запомнящ се, когато Хауърд си е вкъщи или говори по телефона.

Кунал Нейяр (Раджеш Кутрапали) – Раджеш е млад индийски учен, идващ от заможно семейство, който се запознава с останалите покрай работата си. Негов проблем са, както и на всички в групата, разбира се, се оказват момичетата. В присъствието на жена, той губи ума и дума и не може дори "Здравей" да каже, ако не е употребил алкохол (или си е мислел, че е). Добронамерен по характер, с времето той привиква към присъствието на Пени и между тях се завързва странно, но силно приятелство. Кунал Нейяр е единствения дебютант в групата, като преди тббт има само две роли като статист. Въпреки това на екрана се справя чудесно и безспорно е един от големите любимци на зрителите.

 

 Любопитни факти

Пилотният епизод, който е бил предложен първоначално от Чък Лори и Бил Прейди е отвхърлен, поради слаб интерес. В него водещи герои са били както Шелдън и Ленърд, така и две момичета – Кейти, която момчетата срещат след като тя е скъсала с приятеля си и те я поканват да заживее с тях, както и Гилда – колежка на двамата съквартиранти от университета. Двете героини обаче отпадат, като от първоначалния пилотен епизод остават само Шелдън и Ленърд, чиято връзка сценаристите считат за уникална.

Музиката в началото на всеки епизод е написана от канадската група Barenaked Ladies. Песента става The Big Bang става обичана от всички фенове на сериала, а текстът й разказва за историята от създаването на вселената до наши дни.

Дейвид Салцбърг, професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет, съветва екипа относно математически формули, уравнения и диаграми ползвани в сериала. Бил Прейди дори разказва как на Джим Парсънс са давани реални задачи в началото на първи сезон, които той е трябвало да решава до края на сезона, така че да има някакъв прогрес по дъската за писане.


Сподели.