Предозиране: и руската салата беше обявена за "враг на народите"!

Pinterest LinkedIn +

Високопоставени международни служители и журналисти изпаднали в ступор, когато в ресторанстско меню срещнали ястието "Руска салата". Действието се развива в покрайнините на Мадрид във вторник, 28 юни, докато въпросните граждани са очаквали пристигането на президента на САЩ Джо Байдън и на други световни лидери в строго охраняваното място на срещата на върха на НАТО - съобщи "Ройтерс".

Не е за вярване, че смес от грах, картофи, моркови и майонеза може да всее такъв смут сред гостите на злощастния ресторант, още повече че руската салата традиционно се предлага в местните заведения, съобщават още от информационната агенция. На въпросната среща на върха обаче се очаква Русия да бъде обозначена като заплаха за сигурността в новата стратегическа концепция на алианса заради нахлуването й в Украйна. Очевидно на руската салата също трябва да се гледа като на заплаха. Поне ако съдим по реакциите на присъстващите в ресторанта.

"Руска салата на среща на върха на НАТО? Малко съм изненадан от този избор на ястие" - възкликна журналистът Иняки Лопес пред испанската медия "La Sexta". Високото съдържание на въглехидрати в ястието обаче, в съчетание със сравнително ниската му цена от 8 евро, изглежда все пак е натежало на везните въпреки съмнителното му име и според съобщенията на местни медии салатата е свършила за броени часове.
Снимка на менюто
Снимка: Ройтерс

С по-голяма доза дипломатична мисъл е било съставено менюто, поднесено на гостуващи министри на отбраната и външни министри на банкет в бароковия дворец Санта Крус в Мадрид във вторник вечерта. Испанският готвач Хосе Андрес, който участва в поредицата "Chef's Table" на "Netflix", сервира класическата тапа, към която добави „доматени кнедли“ и я прекръсти на „украинска салата“ - съобщава още "Ройтерс".
Сподели.