Тазгодишната Аполония акцентира на театъра

Pinterest LinkedIn +

За 22-ри пореден път от 1 до 10 септември в Созопол ще се състоят празниците на изкуството, Аполония.

Тази година, освен обичайните изложби и концерти, организаторите са включили и премиерите на няколко театрални постановки, които ще се играят в столичните театри през новия сезон.

На 2 септември Държавният Сатиричен Театър ще представи комедията на Айрис Мърдок “Отделената глава” под режисурата на Десислава Шпатова и с участието на Христо Мутафчиев, Албена Маркова, Маргарита Пехливанова, Искра Донова, Стефан Стефанов и Данаил Обретенов.

На 6 септември Народният Театър ще направи премиера на най-новата постановка на Александър Морфов, “Дон Жуан” - съвременен прочит на класиката на Молиер с участието на Валентин Ганев, Валери Йорданов, Деян Донков, Захари Бахаров, Пламен Пеев, Юлиян Вергов, Ана Пападопулу, Жорета Николова, Теодора Иванова, Рени Врангова и Руси Чанев.

Освен двете премиери, на сцената на читалището в Созопол ще се играят и “Английската Любовница”, “Домът на Бернарда Алба”, култовата постановка на Лили Абаджиева, “Отело”, “Невинните”, “Кой се страхува от Virginia Woolf”, “На хубавия син Дунав” и “Процесът срещу Дон Жуан”.

Музикалната програма на фестивала ще включва концерт-премиера на новия албум на D 2, “6” на 5 септември, както и концерти на Сигнал, “Васил Петров и приятелки” с участието на  Мария Илиева, Белослава и Весела Бонева, концерт на Графа на 9 септември, както и джаз концерти всяка вечер в Джаз Клуб ОББ.

На 3 септември, танцовата трупа на Нешка Робева, National Art, ще представи последната си постановка - “Арамии”, на 6 септември Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл ще отбележат Съединението, а на 10 септември ансамбъл Филип Кутев ще отпразнува с концерт в амфитеатъра 55-годишнината от създаването си.

На сцената на Археологическия музей в Созопол ще има серия концерти с класическа музика, в Художествената галерия в Стария град ще има изложба ще има изложба 110 години Национална Художествена Академия, а в читалището – ще има фотографска  изложба на  Canon Bulgaria.

В програмата на фестивала, в Художествената галерия са включени и представяния на нови книги.

Повече подробности за тазгодишната Аполония, можете да откриете на сайта на фестивала.

Сподели.