Таня Боева: Наградите в България са измислени!

Pinterest LinkedIn +

Певицата Таня Боева пред Avtora.com за новите си проекти и наградите за попфолк музика, които се раздават в България.

Кристиан Ставрев: Защо изневери на Lady B и то с арабски принц? Той ли е тузарът в крайна сметка?

Таня Боева:
Ние с Lady B не сме се оженили, направихме един интересен проект, който имаше голям успех и затова решихме да го продължим с втори. Но не сме се врекли да работим само двете заедно цял живот. Аз имам много, различни и все добри дуети – с Тони Стораро, Руслан Мъйнов, Нектариус Сфиракис, Петрос Имвриос...

Но дуетът ми със Само Заен е малко по-различен и може би най-голямото предизвикателство, което ми се е случвало в последно време в музикално отношение. Песента се казва 7elimt beki/ "Мечтая за теб" и е пилотна към новия албум на популярния арабски изпълнител.

Английският вариант на заглавието - I dream, дава име на цялата му тава, която трябваше да излезе на пазара на 2 февруари и да бъде жест към всички негови фенове за Деня на влюбените. Но политическите събития в Египет не позволиха това да се случи. Последната информация, която имам лично от Само, е, че издаването се е отложило за месец май.

.: Разкажи малко по-подробно как се стигна до записа на това международното парче?

Таня Боева: Само Заен се свърза с мен посредством наш общ фен от Южна Африка, който "поствал" на стената си във Facebook мои клипове. Той си ги пуснал, чул ги, харесал ги и решил да ми изпрати съобщение, което буквално гласеше, че се е влюбил в тембъра на гласа ми и обожава звученето и емоцията на изпълненията ми и затова ми предлага да се включа в заглавната песен към новия му албум.

Не се поколебах дори за секунда! Това е вълнуващо предизвикателство, пък и аз живея с музиката във всичките й измерения! Стана като в приказките - неочаквано и светкавично. Интересен е фактът, че Само пее куплетите на арабски, а аз припева на български. Това беше неговото желание. Попитах го дали не е по-добре моята партия да е на английски, но той беше категоричен, че именно изпълнението ми на родния ми език ще е много интересно за тамошната публика.

Освен това изиска от мен да предам своето усещане на песента, без да се съобразявам с ориенталските музикални прийоми. Така че аз сама написах текста и подготвих моята част и то много бързо - за четири дни. Мисля, че се получи прекрасен интернационален дует. Гласовете ни си паснаха идеално.

.: Това значи ли, че няма да правиш повече дуети с твоята музикална спътница, така да се каже.

Таня Боева: Не, не значи. Стига да има интересен проект, който си заслужава да види бял свят – ще го реализираме..: Защо често водиш съпруга си по участията си?

Таня Боева: Аз не го водя, той работи! Той не ми е придружител, а озвучител. Ние сме творчески екип!

.: Може ли да се каже, че текстовете на песните ти са преживяни от теб?

Таня Боева: Не лично от мен, но при всички случаи може да се каже, че са преживяни. Най-хитовите ми песни са вдъхновени от истински истории: "Имаш ли приятели", "Лошо момче", "Лутам се", "Не че те обичам" и много други. Те вълнуват и те жегват сърцето!

.: В този смисъл и визирайки последния ти сингъл "Нощта на чуждите", това значи ли че нямаш нищо против изневерите и "чуждите"?

Таня Боева: Както ти казах, аз пея за нещата от живота. Дали имам нещо против тях – никой не ме пита, това не е важно, аз не съм учителка да казвам кое е правилно и кое не. Аз просто пея за това, което виждам, че го има, че е актуално.

Хората обичат да слушат песни, които са истински. В тези истории те се припознават. А специално "Нощта на чуждите" наистина засяга една сериозна тема, но пък мелодията е много весела, динамична, целта на това парче е да забавлява хората в заведенията.

.: Ти си сред хитовите изпълнителки във фолк музиката вече близо 10 години. Ако много от новите ти колежки омайват фенове с пищните форми, ти на какво залагаш и каква е формулата на трайния успех?

Таня Боева: Нямам нищо против моите млади колежки, както и това, че залагат на пищни форми. Но за мен винаги най-важното е било да пея на живо, да имам подходящ продукт и да го представя по интересен начин. За да останеш дълго време на сцената, трябва не само да показваш форми, но и да можеш да пееш!

.: С какво би се занимавала, ако един ден се наложи да смениш професията си?

Таня Боева: С много неща. Аз съм страшно упорит човек и стига да съм мотивирана, ще дам най-доброто от себе си. Например, ако не съм на сцената, бих се занимавала пак с музика, но, както се казва, backstage – да предавам опита си на по-младите или да ги менажирам.

Съвсем извън това поприще имам идеи за салон за красота, който обаче ще е с много по-широка сфера на дейност от това, което сме свикнали да виждаме досега. 

.: Коя певица заслужава да е "Певица" на 2011 година, според теб?

Таня Боева: Годината тепърва предстои. Ще видим коя ще си заслужи най-много тази титла!.: Номинирана си в категорията "Завръщане на изпълнител" за Наградите на списание "Нов фолк" за 2010 година. С какво заслужи тази номинация и откъде си се върнала?

Таня Боева: Не мисля, че това е най-подходящата категория за мен. Издадох албум, направих прекрасни дуети, имах успехи зад граница, заснех няколко добри видеоклипа.... Но все пак благодаря, че са ме забелязали на музикалната сцена, било то ако им се струва като завръщане.

.: До днес пееш хита си "Лутам се, лутам" на всички свои участия. Намери ли себе си и в какво смяташ, че си най-добра? Чустваш ли се оценена изпълнителка?

Таня Боева: Аз изобщо не се лутам, това е просто песен. Напротив, аз съм страшно организиран човек. Разбира се, в динамичен свят като днешния плановете не могат да бъдат много дългосрочни.

Но отдавна съм намерила себе си и знам какво правя. Наградите в България са малко измислени и аз не им придавам кой знае каква стойност. Но се чувствам оценена, защото имам любовта на феновете и това наистина е най-ценното нещо в нашата професия.


Сподели.