Talisman: Prologue

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Cardboard игра Година: 2012 Разработва: Nomad Games Издава: Nomad Games Платформа: РС

Вярвам, всички сме чували за така наречените настолни игри. Някои от по-възрастните сред нас дори са играли такива – прословутото "Монополи" например или "Не се сърди човече".

На Запад подобни забавления са доста по-широко разпространени, най-вече и благодарение на мегапопулярни и обичани серии като Magic the Gathering и Dungeons and Dragons.

За една подобна игра ще стане дума днес, но в малко по-различен вариант.

Докато през последните две десетилетия видеогейминг индустрията се стреми колкото може по-често да превръща добре забравени стари (да се чете "класически") настолни игри във виртуални форми на забавление (ярък пример – споменатите вече Dungeons and Dragons или серията Warhammer), момците от Nomad Games са решили да направят точно обратното.

Тяхната Talisman Prologue всъщност е електронен вариант на настолна игра, но повтаряща дословно идеята, концепцията и (макар да не е съвсем точно като дефиниция) геймплея на реалния книжен аналог.

Talisman e типична cardboard игра т. е. игра с карти, подобна на споменатото Монополи, но с подчертан фентъзи-ролеви привкус.

Всичко започва с избор на герой, хвърляне на зарове и местене на ходове по игрална дъска – нищо непознато до тук, нали? На всяко ново игрално поле теглите така наречените "приключенски" карти и в зависимост от това какво са ви отредили късметът и съдбата можете да спечелите ценна награда, да ви изненада враг, с който ще трябва да се сражавате или да се заразите с опасна болест и героят ви да изгуби живот.

Всичко е изцяло на случаен принцип (хвърлят се зарове, както споменах), а правилата като цяло ще ви се сторят познати, дори и никога през живота си да не сте се сблъсквали точно с такава настолна игра.

За идващите от средите на Magic the Gathering да речем това важи с двойна сила, но елитни геймъри от този клас вероятно ще намерят Talisman за твърде елементарна и не добре балансирана, в сравнение с любимият им cardboard шедьовър.

Освен това слабост на Talisman в този й вид е липсата на мултиплейър (т. е. опция за игра заедно с други хора), който поддържа интригата при подобен сорт забавления.

Точно затова в момента Prologue изглежда точно като Пролог – по-скоро една голяма обучаваща мисия, в която да разучите основните правила на играта и да усвоите базови умения, за да я играете добре.

Авторите обещават и мултиплейър за в бъдеще, което определено ще направи Talisman значително по-привлекателна дори за по-широката гейм публика.

Ако обаче искате да я изпробвате още днес, Talisman се продава за смешната сума от 6 евро направо от сайта на Nomad Games. Ако пък дори и 6 евро ви се виждат прекалено много за подобно заглавие, можете да си свалите демо – с ограничена функционалност, разбира се, но все пак доста интересно от което можете да се запознаете с играта.


Сподели.