Taken 2 - отмъщението винаги е лично

Pinterest LinkedIn +

Продължението на хитовия екшън изправя Лиам Нийсън (Liam Neeson) срещу цял куп жадни за отмъщение противници. Сценарият отново е дело на Люк Бесон (Luc Besson), а режисурата този път е поверена на Оливър Мегатон (Olivier Megaton).

"Твърде лично 2" (Taken 2) буквално продължава историята от първия филм, въпреки че действието се развива година след събитията в предхождащата лента. Всъщност всичко, което се случва, е последствие от случилото се в Taken.

Този път обаче Лиам Нийсън (Liam Neeson) е обект на отмъщение, а резултатът е динамичен екшън с много престрелки и няколко изненадващи решения, които определено си струва да се видят.

Дали ще харесате Taken 2 - зависи от няколко неща. Най-вече дали изобщо сте фенове на екшън жанра, разбира се. И ако сте - дали харесвате филмите на Люк Бесон. Въпреки че той не е режисьор на лентата, тя определено носи характерния му почерк.

Иначе казано - Taken 2 успява да задържи вниманието не само заради добре изградения съспенс, а и защото, за разлика от много други екшъни, не е напълно предвидим.

Taken 2 е от онези френски филми, на които по-нищо не им личи, че са френски. Нито от актьорския състав, който е повече от впечатляващ и доста интернационален, нито от мястото на действие, но в него все пак се промъква намек за европейско кино.

Основните персонажи са същите като в първия филм, което до голяма степен запазва и актьорския състав непроменен. Главните роли са поверени на Лиам Нийсън, когото тази година гледахме и в други три премиерни заглавия - Wrath of the Titans, Battleship и The Dark Knight Rises; Маги Грейс (Maggie Grace), която, освен с The Twilight Saga, вероятно свързвате и с още един екшън, чийто сценарист е Люк Бесон - Lockout, и Фамке Янсен (Famke Janssen), която, освен от касови хитове като X-Men: The Last Stand, познаваме и от изключително успешния сериал Nip/Tuck.

Основният отрицателен персонаж пък е поверен на Раде Шербеджия (Rade Serbedzija). Шербеджия е може би най-често използваният в Холивуд, а и не само, балкански актьор, когото сме свикнали да виждаме в роли на руски, сръбски, босненски и прочие злодеи, както в американски екшъни като Thick as Thieves и X-Men: First Class, така и в европейски продукции като Snatch, Harry Potter and the Deathly Hallows и Taken 2.

Режисьор на лентата е Оливие Мегатон (Olivier Megaton), когото вероятно свързвате със заглавия като Transporter 3 и Colombiana. Съсценарист на Люк Бесон е Робърт Марк Камен (Robert Mark Kamen). Двамата са сценаристи и на другите две вече споменати, режисирани от Мегатон заглавия, така че Taken 2 е поредният им успешен общ проект.

Бившият ЦРУ агент Брайън Милс (Лиам Нийсън), който в първия филм остави след себе си доста трупове, спасявайки отвлечената си дъщеря Ким, този път я учи да шофира. И не е склонен да приеме спокойно факта, че тя е вече достатъчно голяма, за да има право на лично пространство.

Ким (Маги Грейс), от своя страна, изобщо не е щастлива от факта, че баща й проявява любопитство към личния й живот, но пък е очарована от възможността да си поиграе на Купидон, опитвайки се да събере отдавна разведените си родители. Фактът, че майка й (Фамке Янсен) се разделя с приятеля си, допълнително улеснява задача й.

След като плановете им за почивка се провалят, Ким и майка й приемат предложението на Брайън да отидат при него в Истанбул. Семейната ваканция обаче се превръща в кошмар, защото близките на похитителите, които Милс избива в първия филм, са решени да му отмъстят.

Милс и бившата му жена са отвлечени, а Ким, която успява да се измъкне от преследвачите си, се оказва единствената, която може да им помогне. Именно в "измъкването" на Милс (с помощта на Ким) са най-интересните и оригинални сценарийни решения.

И въпреки предвидимия щастлив финал и не особено оригиналния извод, че всяко отмъщение води след себе си ново, крайният резултат е интересен филм, в който, освен всичко друго, се промъква и нотка хумор.

Сподели.