Тъжна вест: Отиде си Филип Трифонов

Pinterest LinkedIn +

Почина актьорът Филип Трифонов. Тъжната вест беше потвърдена от Съюза на българските артисти, както и от колегита на звездата от "Момчето си отива" от Народния театър:

С огромно прискърбие ви съобщаваме, че днес ни напусна един от най-ярките актьори на театралния небосклон - Филип Трифонов. Актьор, който оставя изключителна следа в българския театър и кино и в сърцата на зрителите.

Филип Трифонов завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Апостол Карамитев. Работи в Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ Благоевград (1973 – 1976), Театър „София“ (1976 – 1978), СИФ „Бояна“(1978 от 1990), в Държавния сатиричен театър (2005 – 2011), в Народния театър „Иван Вазов“ (2011 – 2017), в Театър 199.

Една от големите му роли на сцената на Народния театър е в спектакъла "Сако от велур" от Станислав Стратиев, реж. Бойко Богданов, който се игра за последно на сцената на "Театър пред театъра" през лятото на 2018 г.

Член на САБ и на СБФД (1973). Почетен гражданин на София.

През 70-те и 80-те години на XX век Филип Трифонов изиграва главни роли в знакови за българското кино филми като „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“. Сред театралните изяви на актьора са постановките „Аудиенция“, „Секънд хенд“, „Западна Германия – отечество мое“, „Тя“, „Правостояща комедия“, „Детектор на лъжата“, „Тестостерон“. Съосновател е на Естествен театър „Трифоноф & Гундеров“ заедно с режисьора Николай Гундеров. От есента на 2006 г. работи в Сатиричния театър.

Поклон пред паметта му и съболезнования на близките, колегите и приятелите на Филип Трифонов.
АПЛОДИСМЕНТИ!
Сподели.