Световноизвестният български артист Християн Бакалов с пърформънс от София до Ню Йорк

Pinterest LinkedIn +

След успеха на скорошното си европейско турне артистичният и сетивен експеримент "PURE" на Християн Бакалов ще направи своя дебют на престижния фестивал "DirectorFest" през януари 2020 г. в Ню Йорк, организиран от първата и най-стара професионална организация за артисти в Америка "The Drama League".

Това събитие се провежда паралелно с голямата борса за независимо сценично изкуство в света APAP, където "PURE" ще бъде част от стотици представления, които ще се борят за вниманието и признанието на 3000 селекционери на престижни фестивали и театри в света.

В подготовката за представянето на "PURE" на това значимо събитие ще се включи и българската публика. На 3, 4 и 5 декември в София ще бъде представен специален разширен вариант на пърформанса, състоящ се от първите две части "BRIGHT/PURE" на трилогията от потапящи перформативни инсталации "Eternia". Събитието ще се реализира на голяма площ във "Фабрика 126" и така артистичният експеримент ще получи своята най-мащабна версия досега. 

От няколко години Християн Бакалов представя разновидни варианти на трилогията си, вдъхновена от концепцията на Спиноза за Вечност, в различни европейски театри и пространства. Музеи, галерии за изкуство, салони, италиански и френски замъци, рампи за скейтбордисти и асансьори са само част от местата, които артистът използва, за да провокира фантазии и да изгради цялостно сетивно удоволствие, обърнато към индивидуалното изживяване на всеки един от зрителите. 

В продължение на три дни от 12:00 ч. до 23:30 ч. публиката в София ще успее да преживее тази трансформация на физическото усещане за живота по един нов и специален начин. Зрителите ще могат да се докоснат с всичките си сетива до един нов вид изкуство, а ако желаят, могат да се превърнат и в съучастници в приключението, откривайки артистичния си потенциал във всеки един момент чрез контакта с нови и различни хора – артисти, аматьори, млади и по-възрастни. 

След дебюта си в Северна Америка "PURE" ще се разгърне за пръв път и в столицата на Чили, Сантяго, а в края на 2020 г. – и в Хонконг.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.