Артистът Християн Бакалов пред Avtora.com: Стигнах до Ню Йорк с непрестанно търсене и откровеност в това, което творя

Pinterest LinkedIn +

След успеха на скорошното си европейско турне артистичният и сетивен експеримент PURE на Християн Бакалов ще направи своя дебют на престижния фестивал "DirectorFest" през януари 2020 г. в Ню Йорк, организиран от "The Drama League" – първата и най-стара професионална организация за артисти в Америка. Това събитие се провежда паралелно с най-голямата борса за независимо сценично изкуство в света APAP, където PURE ще бъде част от стотици представления, които ще се борят за вниманието и признанието на 3000 селекционери на престижни фестивали и театри в света.

В подготовката за представянето на PURE на това значимо събитие ще се включи и българската публика. На 3, 4 и 5 декември във "Фабрика 126" в София ще можем да видим специален разширен вариант на пърформанса, състоящ се от първите две части BRIGHT/PURE на трилогията от потапящи перформативни инсталации "Eternia". Събитието ще се реализира на голяма площ и така артистичният експеримент ще получи своята най-мащабна версия досега. А ето какво споделя артистът пред Avtora.com малко преди вълнуващите събития.

Avtora.com: Здравейте! Съвсем скоро, още в началото на следващата година, Ви предстои пърформанс в Ню Йорк? Развълнуван ли сте?

Християн Бакалов: Разбира се, както и много щастлив, че ще имам възможност да подаря това невероятно преживяване PURE на нюйоркската публика и да усетя нейния пулс и състояние.

Avtora.com: Как успя един български артист да стигне чак отвъд океана?

Християн Бакалов: Както всички останали преди мен и всички тези, които ще го направят след мен – с непрестанно търсене и откровеност в това, което твориш. С капацитета си да създадеш свой собствен уникален артистичен език, с който публиката може да борави лесно и забавно. С щедроста към хората, които доверяват душите и телата си в нашите ръце.

Avtora.com: По какво смятате, че могат да се различат американската и българската публика?

Християн Бакалов: Смятам да разбера това след спектаклите ми.

Avtora.com: Тази седмица ще представите своя пърформанс и в София. Какво сте подготвил на публиката?

Християн Бакалов: Както винаги, спектакълът ще бъде много различен от всички останали. Ще има изненади дори за тези, които са видели различните вресии на BRIGHT и PURE, които представям вече от 5 години в България.

Avtora.com: С какви емоции бихте желали да си тръгнат хората след Вашето представление? Какво е посланието Ви?

Християн Бакалов: Всички ние 7 милиарда индивида на тази планета сме ЕДНО и всички ние сме ЧИСТИ. Ако сте разбрали, че да нараните някой, който дори не познавате, е все едно да нараните себе си! Ако осъзнаете, че да обичате някой, който дори не виждате, е все едно да обичате себе си, то тогава със сигурност сте си тръгнали от някое мое представление!

Avtora.com: Смятате ли, че думата "пърформанс" вече говори достатъчно на българите? Привлечени ли са те от по-специфичните прояви на изкуство?

Християн Бакалов: Не мисля, че думата "пърформанс" е известна на всички слоеве на българското общество, но от опит знам, че това важи и за страни с невероятна съвременна и актуална култура като Франция, Белгия, Германия и т. н. Но се надявам с моите творби да бъда един ефективен посланик на тази и на много други думи към новите публики, които имат желание да откриват нови видове изкуство.

Avtora.com: Какви скорошни проекти можем да очакваме от Вас в бъдеще?

Християн Бакалов: В следващата година се надявам да завърша последната част ETERNAL от трилогията ми ETERNIA, в главата ми вече се строи и спектакъл за балета на Старозагорската опера, вдъхновен от мита за Орфей. В Брюксел ме очаква едномесечна резиденция в една от водещите университетски болници в Лювен, където ще обучавам медицински сестри на моята техника Body Sensing Routine и където ще започна проби за следващата ми потапяща перформативна инсталация "After the flood / Riding the free World",  която се надявам да направя премиера в Млдежкия театър в София в началото на октомври 2020. Но преди това, малко след Ню Йорк, PURE ще отпътува за Сантяго де Чили, с вероятност да се отбие и в Хонгконг, ако ситуацията там го позволява. При всички положения ми предстои още една вълнуваща година!

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.