“Световният търговски център” и “Полет 93” – мемориали за героите от 11 септември

Pinterest LinkedIn +

“Черният септември” – така наричат 11 септември 2001 г. Светът бе шокиран, когато Двете кули рухнаха, след като в тях се взривиха самолети, отвлечени от фанатизирани терористи.

През тази година две силни кинотворби си поставят за цел да оставят следа, която дълго да ни напомня за героизма на всички онези, дали живота си, за да спасят нечий друг – драмите “Световният търговски център” и “Полет 93”.
 
Режисьорът Оливър Стоун почти завърши снимките на “Световният търговски център” (“World Trade Center”), който разказва за трагичните събития от 11 септември 2001 г.  Премиерата на “Световният търговски център” ще се състои на 11 август 2006 г.
 
Носителят на награда “Оскар” Оливър Стоун разкрива истинската история на двама пожарникари,  които се оказват впримчени в капан от отломките на двете рухнали кули от Световния търговски център. Това се случва, след като те са помогнали на други хора да избегнат смъртта. Цената, която плащат обаче, ще бъде собствения им живот. Филмът описва и съдбата на техните семейства, които се опитват да разберат какво точно се е случило в последните мигове от живота им. “Световният търговски център” показва как при подобни ужасяващи събития на бял свят излиза най-лошото, но и най-доброто от хората!
 
Въпреки изключително предпазливия начин, по който режисьорът изгражда своята творба, Стоун отново се оказа в епицентъра на скандал. Две вдовици – Джейми Аморозо и Джанет Пезало, чиито съпрузи загиват по време на терористичните атаки, заявяват, че не искат децата им да видят на големия екран как са загинали техните бащи. Още по-малко те биха желали да делят последните мигове от живота на съпрузите си със зрителите в киносалона. Така киностудио “Paramount Pictures” и самият режисьор Оливър Стоун се озоваха под кръстосан огън, под формата на заплахи от повдигане на съдебен процес срещу тях.
 
Драмата е снимана в продължение на 6 седмици в самия Ню Йорк, за да бъде атмосферата в киноразказа напълно автентична. Измежду статистите дори се присъединяват хора, които са били очевидци на трагичните събития от 11 септември и са готови да опишат как точно са реагирали в тогавашната ситуация.
 
В творбата на Оливър Стоун главните роли са поверени на Никълъс Кейдж, Мария Бело и Джей Хернандез. Драматичният разказ дава надеждата, че ще се превърне в истински шедьовър под вещата режисура на култовия Оливър Стоун. Според самия режисьор, който е ветеран от Виетнам и лично е преживял много тежки моменти, филмът му има за цел да се превърне в мемориал за героите, загинали по време на терористичните атаки. Единственото му притеснение е, че хората може би още не са готови да приемат подобен филм, въпреки че от атентатите на Ал Кайда изминаха 5 години.
 
Друга драма, проследяваща събитията от 11 септември, бе представена на кинофестивала “Tribeca”. Студио “Universal Pictures” постигна съгласие за включването на филма на престижния форум, който ежегодно се провежда в Ню Йорк под патронажа на Робърт Де Ниро. На неговото откриване на 25 април се състоя световната премиера на драмата “Полет 93” (“United 93”).
 
Тя разказва историята на отвличането от терористи на самолет на 11 септември 2006 г., който впоследствие пада и се взривява в град Шенклив, щата Пенсилвания. Това е единственият самолет, който терористите не успяват да насочат към избраната стратегическа цел – Белият дом във Вашингтон.
 
На премиерата на филма бяха поканени всички, които са загубили своите близки на борда на United 93. Режисьор на драмата е Пол Гринграс (“Кървава неделя”). За филма той споделя: “Както и на всеки друг обикновен човек, събитията от 11 септември ми направиха страшно впечатление. Ето защо пожелах да се възползвам от положението си на кинотворец, за да изразя своето собствено мнение. И то така, че никой от нас никога да не забрави този ужасен кошмар”.
 
“Полет 93” цели да бъде запомнена смелостта на пътниците от рейс 93. Филмът описва смелостта и саможертвата на 40 мъже и жени, бордови екипаж и пътници, противопоставили се на терористите. United 93 е последният от четирите отвлечени самолета и куражът на хората, пътуващи с него, спасява още десетки, а може би и стотици човешки живота.
 
И двата филма – “Световният търговски център” и “Полет 93”, разкриват реалните опасности, с които всеки от нас може да се сблъска в днешното време на насилие и повсеместен ужас. Истории за кураж, насилие, объркване, героизъм. За един ден, който промени безвъзвратно живота на всеки човек!
Сподели.