Сватби, престрелки и много усмивки на Red Bull Soapbox Bulgaria

Pinterest LinkedIn +

На 28 септември 2014 г. се състоя първото Red Bull Soapbox състезание в България пред очите на огромното множество, което запълни столичния булевард "Черни връх" в неделната сутрин.

До 16:00 часа многобройната публика имаше възможност да наблюдава надпреварата по скоростната отсечка на два огромни екрана. Междувременно невероятните модели на смелите изобретатели профучаваха по трасето, ръсейки зад себе си конфети, светлини, фалшиви петдесетолевки, части от собствените им колички и множество усмивки по пътя.


След участието на 59 отбора от България и един специален отбор от Англия, който не успя да влезе в състезанието, журито в състав Оги Начев, Веселин Овчаров, Александра Жекова, Миленита, Деян Донков и водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека връчиха наградите на трите най-добри отбора, заедно с две специални награди.

В края на деня призът за Най-здрава безмоторна кола грабна отборът на Ренде, а за Най-екстремно спускане беше отличен отбора на Recycle Bin.


На трето място с награда посещение на Night of the Jumps, София (фристайл мотокорс състезание - 8 VIP билета) се нареди отборът Оsela Soapbox Car. На второ място с награда организирано пътуване на отбора до Red Bull Air Race, финално състезание Spielberg, Австрия, отново се качи на стълбицата отборът на Recycle Bin.

A първото място заслужено отиде при един от най-аткривните отбори, който спечели сърцата на публиката с представянето си и модела на своята количка. Така рейсаджиите от Highkarus 120 ще се насладят на организирано пътуване до Red Bull Street Style, Бразилия, ноември 2014 – Световни серии за фристайл футбол, финално състезание.


Цялото състезание премина без никакви инциденти и публиката не свали очи нито за миг от състезателите, които не спираха да изумяват посетителите с уникалния си дизайн и още по-впечатляващо представяне.

Първи по пистата се спусна актьорът Деян Донков с кенчето на Red Bull. Членът на журито не успя да впечатли публиката нито със скорост, нито с представянето си, но напрежението и притеснението от най-стръмната писта, използвана някога в Red Bull Soapbox състезание, си казаха думата.


Стартът бе даден и българските участници започнаха да се надпреварват не само по трасето, но и в презентацията на своя мобил. На старт линия се появиха първобитни модели от 50000 година преди Христа, мафиотски автомобили, рейсове, спортни болиди, хладилни чанти, контейнери за боклуци, необезопасени участници с моносайкъл, кукили и скейт дъски, мухи, шопски салати, маси с ракии, банкови обирджии, вани за къпане, легла и още много много невероятни и оригинални модели.

Очите на публиката събра представянето на Highkarus 120. Докато автобусът се "поправяше" от двама майстори с впечатлителни шкембета, двамата рейсаджии седнаха на маса, извадиха един домат, една буца сирене, един нож, една бутилка ракия и две чаши. Под песента на Тодор Колев "Камион ме блъсна", шофьорите вдигнаха наздравица и потеглиха по трасето. За автентичността на ракията не беше разпространена допълнителна информация, но плакатите с лика на Милко Калайджиев и непозната жена с едър бюст бяха напълно истински.


Сред впечатляващите представяния се наредиха и отборите на Peter Pan, които сготвиха човек в костюм на чушка в своята кола-тиган, "Сбирщайн" с разпродажба от денонощния си магазин-кола, "Булгар Хигс" с прекрасен Red Bull етюд, Red Bull On The Rocks с изобретяването на колелото под звуците на Carmina Burana, китарното соло на отбора "Ренде" с авторска интерпретация на "Лека нощ деца" и естествено невероятната сватба с гердан от столевки, булка с мустаци и гол до кръста младоженец от отбора на Just Idiots.


Малко статистика:

Не на последно място трябва да споменем отборите, които профучаха през трасето като най-бързият безмоторен болид бе на отбора "Мухата Цеце" с впечатляващите 38 секунди, след него се наредиха изобретателите от Silver Arrows с 39,47 секунди и отборът на Skinny Bird с 39,93 секунди.

По точки за креативност на първо място се нареди отборът на Crazy Engine с 48 точки, второто място си поделиха Сергията на "Сбирщайн" и Peter Pan с по 47 точки, а на трето място се озоваха отборите на Highkarus 120, Koch Mobile и F-16 Soapbox.


Точките за артистичност обраха отборите на Highkarus 120 и "Булгар-Булгар" с по пълните 50 точки от журито, на второ място се качиха отборите на Koch Mobile, сватбарите от Just Idiots и Skimmy с по 49, а третото място си разделиха Osella Soapbox Race Car, ваната на Клеопатра, обирджиите от The Hornet, F-16 Soapbox и Булгар Хигс с по 48 точки.

В състезанието  участваха повече от 210 желащи да се включат, от които повече от 170 проекта достигнаха до етапа на гласуване. От тях бяха отсяти 75 отбора, като на старта се появиха 59 отбора, 54, от които финишириха.

Отсечката на булевард "Черни Връх" се нареди в историята като една от най-стръмните отсечки, използвани в Red Bull Soapbox състезание със своите 450 метра дължина.

Източник снимки: Red Bull

Сподели.