Sundance Film Festival 2012 - победителите

Pinterest LinkedIn +

Beasts of the Southern Wild - пълнометражният режисьорски дебют на младия американски кинематографист Бен Зейтлин, който е и сценарист, и композитор на музиката към филма, спечели голямата награда на тазгодишното издание на най-големия американски фестивал за независимо кино - Sundance, провеждащ се ежегодно в щата Юта от 1978 година насам.

Филмът, чието действие се развива в Луизиана и проследява опитите на шестгодишно момиченце (в ролята осемгодишната Quvenzhane Wallis), да спаси своя неизлечимо болен баща и потъващия им дом, бе обявен от журито на фестивала за "Най-добра американска драма", а Зейтлин получи наградата за най-добра кинематография.

По-рано миналата седмица филмовата компания Fox Searchlight (Little Miss Sunshine, Slumdog Millionaire) закупи правата за разпространението на Beasts of the Southern Wild в Северна Америка в една от многото подобни сделки, проведени в рамките на Sundance. Fox Searchlight сключи най-скъпата от тях – на стойност $6 млн., придобивайки разпространителските права върху The Surrogate – най-новия филм от режисьора Бен Левин (The Favour, the Watch and the Very Big Fish, Georgia) с участието на Хелън Хънт, Уилям Мейси и Джон Хоукс, избран за "Най-добра американска драма" от зрителите на фестивала.

Филмът е базиран на действителната история на поета журналист Марк О'Браян, който е 38-годишен, когато решава на всяка цена да се раздели с девствеността си, въпреки че е напълно парализиран и дори не може да диша сам, и освен наградата на публиката, получи специалната награда на журито за "Най-добър актьорски състав".

Награда за "Най-добра кинематография" бе присъдена още на британския оператор Дейвид Раедекер за работата му по драмата My Brother the Devil на Sally El Hosaini, а освен за игрално кино, на Sundance бяха раздадени няколко приза за документални продукции.

Най-голяма от тях – на журито, отиде при The House I Live In – критичен поглед върху незадоволителните резултатите от битката на американското правителство с разпространението на наркотици, а наградите на аудиторията – за Най-добър американски документален филм и Най-добър световен док. филм, спечелиха съответно The Invisible War (посветен на насилието в американската армия) и Searching for Sugar Man (копродукция на Швеция с Великобритания).

В края на април т. г. в рамките на 4 дни в Лондон ще се проведе първото британско издание на Sundance, чиято програма ще включва както прожекции на американско независимо кино, така и серия от концерти.

Сподели.