Стражът (The Sentinel)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2006, 108'
Режисьор: Кларк Джонсън
Сценарий: Джордж Нолфи, Джералд Питивич
Участват: Майкъл Дъглас, Кийфър Съдърленд, Ева Лонгория, Ким Бейсинджър, Саймън Рейнолдс и други
Криминален трилър, със субтитри, английски

Криминалният трилър “Стражът” е най-новия филм с участието на холивудската звезда Майкъл Дъглас (“Първичен инстинкт”) след три години пауза в кариерата му. Кийфър Съдърленд (“Крадец на животи”), Ева Лонгория (сериала “Отчаяни съпруги”) и Ким Бейсинджър (“Поверително от Ел Ей”) му партнират в лентата на режисьора Кларк Джонсън (“Специален отряд”). Сценарият е дело на Джордж Нолфи (“Бандата на Оушън 2”) и е адаптиран по едноименната книга на Джералд Питивич. Самият Джералд е отгледан в семейство, в което всички са били полицаи или военни. Той е работил 15 години в тайните служби и романът му “Стражът” е базиран на истински методи, използвани от агентите, в съчетание с художествена измислица.

Предвид все по зачестилите заплахи за убийство на американският президент, неговата лична охрана е винаги под напрежение. Ветеранът Пит Гарисън (Майкъл Дъглас) е спасил президента Рейгън преди години и всички се доверяват на усета му като шеф на тайните служби. Това, което обаче никой не знае, е че Пит има интимна връзка с президентшата Сара Балантайн (Ким Бейсинджър).

Двамата усърдно крият това, знаейки, че ако се разкрие тайната им, може да предизвикат страхотен скандал. В един момент Пит е предупреден от свой човек, че се готви сериозен атентат срещу президента Балантайн (“Полет 93”). По същото време получава и плик със снимки, на които се вижда как се целува с първата дама.

Изправен пред истински скандал в личен план и професионалните си задължения, той е на ръба на нервна криза. В работата му започва да се меси и специален агент Брекинридж (Кийфър Съдърленд), който има да урежда стари сметки с него.

Атентатът наистина се случва, но президентът не е качен на хеликоптера в последната секунда, преди той да бъде взривен. Всички следи водят към Пит, който е принуден да бяга и сам да търси истината. По следите му са тайните служби, полицията и най-вече агент Брекинридж, който е твърдо решен да си отмъсти за миналото.

Изключително опитен, Пит успява да “сглоби” част от картината и разбира, че е замесен вътрешен човек с голяма власт и терористите са от бившите съветски републики. Оставен сам срещу всички, той знае, че има съвсем малко време да докаже, че е невинен.

Официален сайт: http://www.sentinelthemovie.comСподели.