Столичани в повече

Pinterest LinkedIn +

Независимо дали говорим за "Столичани в повече" или за някоя друга българска продукция, напоследък отбелязваме една нестандартна тенденция. Прави ли ви впечатление, че все по-често, независимо дали става дума за големия или за малкия екран, вместо един конкретен жанр, имаме няколко различни определения?

Причината е съвсем проста – чистите жанрове напоследък са на изчезване. Факт, чиито плюсове и минуси няма да обсъждаме, но пък ще споменем появата на едно очарователно хибридно понятие, което бързо се превърна в един от любимите жанрове на феновете на сериалите – dramedy.

Вероятно се досещате, че става дума за умелото съчетаване на драматични и комедийни моменти, с което продължава да ни забавлява един от най-успешните родни сериали – "Столичани в повече". Смешен, изпълнен с неочаквани обрати сюжет, ярки персонажи и впячатляващ актьорски състав – това е формулата на успеха за създателите на сериала.

Идеята:

Зад създаването на "Столичани в повече" стоят продуцентската къща Dream Team Productions, начело с Евтим Милошев и bTV като съпродуценти на проекта. Главен сценарист на сериала е Емил Марков, познат на зрителите и като актьор, и с работата си като един от главните сценаристи на популярното шоу "Комиците".

Началото:

Сериалът стартира през 2011 година по bTV. Премиерата на сезона е на 23 март, като се излъчва в праймтайма в сряда вечер, а още с появата си "Столичани в повече" събира и солиден зрителски интерес – пилотният епизод е проследен от над два милиона зрители. В момента се излъчва трети сезон на сериала, който стартира в началото на март.Героите и звездите:

Любо Нейков (Рангел Чеканов) - Любо Нейков безспорно е един от любимите комедийни актьори на българската аудитория. Талантът му изпъква още в "Шоуто на Слави", както и след раздялата с Трифонов, но освен с телевизионните изяви в различни предавания, той е добре познат на зрителите и с ролите си на театрална сцена, в радващите се на огромен зрителски интерес спектакли "Вражалец" и "Големанов" на театрална формация "Мелпомена".

Няма как да пропуснем споменаването и на ролите му в киното – в "Разследване" на Иглика Трифонова и превърналата се в хит комедия "Мисия Лондон". В "Столичани в повече" той е в ролята на амбициозния, корумпиран кмет Рангел Чеканов. Свикнал не само с обществената си позиция, но и с неоспорим авторитет в семейството си, героят му определено остава неприятно изненадан, когато и двете се променят.

Стоянка Мутафова (баба Марийка Чеканова) - име, което едва ли има нужда от представяне, легендата на родната кино и театрална сцена Стоянка Мутафова играе майката на Рангел, Марийка Чеканова – любяща баба на децата му и не чак толкова любяща свекърва за жена му. Ако по някаква странна случайност, не сте гледали ролите й в превърнали се в класика на българското кино филми като "Топло", "Специалист по всичко", "Любимец 13" и "Бялата стая", определено си заслужава да поправите пропуска.

Албена Павлова (Гълъбина Чеканова) - Албена Павлова е добре позната на театралните зрители от сцената на Сатиричния театър, но и на телевизионните зрители, които познават гласа й от сериали като "Малкълм", "Монк" и "Двама мъже и половина". В "Столичани в повече" я виждаме в амплоато на една изключително грижовна съпруга и майка в семейство Чеканови.Виолета Марковска и Васил Драганов (Мария и Радко Чеканови) - Очарователната Виолета Марковска е в ролята на умната и свободомислеща дъщеря на семейство Чеканови, която се влюбва в сина на омразните съседи. В ролята на обсебения от желание да открие имане кметски син Радко е актьорът Васил Драганов ("Кецове", "Комиците").

Кръстю Лафазанов (Йордан Лютов) - още едно име с впечатляваща филмография зад гърба си, не по-малко ярки и многобройни театрални роли и телевизионни превъплъщения. Кръстю Лафазанов се налага като един от най-успешните комици у нас още през деветдесетте години със скечовете в емблематичното предаване "Улицата". В "Столичани в повече" той изпълнява ролята на скромния Йордан Лютов, който не без помощта на властната си съпруга се издига от мъж под чехъл до кмет.

Силвия Лулчева (Славка Лютова) - със сигурност свързвате името й най-вече с гласа й, който свързвате с поне един от любимите си сериали (тя дублира Сара Джесика Паркър в "Сексът и градът"). Тук обаче е на екран с цялото си присъствие, в ролята на амбициозната съпруга на Йордан Лютов, която налага мнението си на цялото семейство. Силвия Лулчева е носител на награда "Икар" за дублаж и освен на малкия екран и в няколко интересни филма, снимани у нас, можете да я гледате и на театралната сцена.

Иван Юруков, Руслан Мъйнов и Мина Маркова (Андрей, Спас и Яна Лютови) - трите деца на фамилия Лютови са толкова различни едно от друго, колкото е възможно. Фотографът Андрей (Иван Юруков) се връща от Австралия и по стечение на обстоятелствата успява да се влюби в най-неподходящата жена - дъщерята на съседите Мария. Брат му Спас (Руслан Мъйнов) е лекар, обсебен от иманярски амбиции, а малката им сестра Яна, в чийто персонаж се превъплъщава дъщерята на сценариста Емил Марков и актрисата Албена Павлова - Мина Маркова, впечатлява с твърде зрял начин на разсъждение за възрастта си.

Сред останалите атрактивни имена в каста са Христо Гърбов, Ненчо Илчев и Ева Тепавичарова.Историята:

Когато става дума за сюжет, в чиято основа е враждата между две съседски фамилии, чиито деца се влюбват, едва ли бихме могли да не се сетим за шекспировите “Ромео и Жулиета”. Вместо с Монтеки и Капулети, обаче създателите на сериала ни сблъскват с две неочаквано забавни семейства в непрекъсната борба за надмощие. А персонажите са изправени пред сериозни предизвикателства – невъзможна любов, заровено имане и кметски избори.

Любопитни факти


Сподели.