Стефан Циганчев

Pinterest LinkedIn +

Оперният певец Стефан Циганчев, бас, е роден през 1929 г. в Свиленград. Завършва Оперното студио в София при проф. Христо Бръмбаров. Учи пеене и при вокалния педагог Катя Спиридонова. Първоначално постъпва в хора на Варненската опера, а от 1953 г. е солист.


Стефан Циганчев дебютира с ролята на Силвано в операта “Бал с маски” от Верди под диригентството на Емил Главанаков. В периода 1966 г. - 1967 г. специализира в Москва в Большой театър при Покровски и Рождественски.
В репертоара на изпълнителя присъстват над 60 централни басови партии, сред които тези на: крал Филип ІІ в “Дон Карлос”, Закария в “Набуко”, Гомес де Силва в “Ернани”, Фиеско в “Симоне Боканегра”, Рамфис в “Аида”, Спарафучиле в “Риголето” от Верди, Борис Годунов в едноименната опера от Мусоргски, Мелничаря в “Русалка” от Даргомижски, Дон Базилио в “Севилският бръснар” от Росини.

Стефан Циганчев гастролира в Унгария, Германия, Полша, Румъния, Италия, Испания, Англия, Япония, Китай, Монголия и други. Носител е на отличията: Втора награда от Световния фестивал на младежта във Виена (1959 г.), Трета награда и Бронзов медал от Първия международен конкурс за млади оперни певци в София (1961 г.), както и Орден “Кирил и Методий” – първа и втора степен.
Стефан Циганчев умира през 2006 г.

Сподели.