"Стара София": Виж площад "Александър Невски" през годините!

Pinterest LinkedIn +

Днес, в рубриката ни "Стара София" ще ви покажем храм-паметника "Александър Невски" и площада около него - такъв, какъвто е бил за изминалите поколения от създаването му досега.

И до ден-днешен той се счита за един от най-красивите и величествени символи на столицата ни. Също така се води и катедрален храм на българския патриарх.


Част от строежа - 1907 г., сн. Lost Bulgaria

Сградата представлява кръстокуполна базилика в нео-византийски стил с акцент върху централното кубе. Заемащ площ от 3170 м2, "Александър Невски" е вторият по големина православен храм на Балканския полуостров.


1920 г., сн. Lost Bulgaria

Първата копка по изграждането му е през 1882 година. Смъртта на архитект Иван Богомилов обаче попречва на бъдещите планове и проектът е поверен на арх. Померанцев.


1940 г., сн. Lost Bulgaria

Така, през 1904 година строежът е официално започнат, за да бъде окончателно завършен осем  години по-късно. Изграден е от най-скъпи и редки материали, доставяни от цял свят.


1970 г., сн. Lost Bulgaria

Тогавашната стойност на храма възлиза на 5,5 милиона лева, повечето от които са от дарения. През 1924 година очаквано е обявен и за паметник на културата.

Сподели.