Stanley Clarke Band - фурор в Зала 1 на НДК

Pinterest LinkedIn +

Концертът на един от най-големите басисти на всички времена - Стенли Кларк (Stanley Clarke) и неговата група на 10 май в Зала 1 на НДК, бе второто голямо събитие в програмата на Джаз Плюс.

Stanley Clarke Band свириха почти два часа и покориха хилядите присъстващи почитатели на музиката и музиканта. След обичайно за концерти от подобна величина закъснение, публиката, сред която присъстваха музиканти от най-известните групи в България и цели поколения басисти на Музикална академия, бе приветствана от един от организаторите на Джаз Плюс - Людмил Фотев от българската секция на RFI.

Развълнуван и лаконичен, той се обърна към нея със слоганите на провеждащия се за първи път фестивал - "Jazz do it" и "Влез в джас" и споделяйки, че за организаторите този гост е сбъдната мечта, покани на сцената Стенли Кларк и неговата група.

Stanley Clarke Band включва Стенли Кларк, Руслан Сирота (Ruslan Sirota) - пиано, Чарлз Хайнс (Charles Haynes) - барабани и Мадс Толинг (Mads Tolling) - цигулка. Още с първото парче четиримата музиканти гарантираха уникалните си талант и харизма, и завоюваха сърцата на присъстващите в залата. Преди втората композиция, Кларк поздрави публиката и й благодари за присъствието, след което с гордост, наблягайки на възрастта им, представи музикантите, с които е заобиколен.

Самият той, с талант, който се разпростира в джаза, класическата музика, R’n’B и поп-музиката, е печелил всички възможни награди, достъпни за бас-китаристи - Грамита, Емита, всевъзможни анкети на публиката и на критиката, златни и платинени албуми, композитор е на музиката към над 50 филма и е свирил с най-големите съвременни джаз музиканти.

Кларк започна и завърши концерта с основния си бас за участия на живо - четириструнен Alembic Signature, а в акустичната средна част свири на контрабас (вероятно на своя 120-годишен немски инструмент). Сменяйки инструментите в движение, той премина от електрическия бас към акустичния със стандарта "Good Bye, Pork Pie Hat" на един от неговите вдъхновители Чарли Мингъс и солово изпълнение, в което изсвири на контрабаса си всичко, което човек може и не може да си представи. По-късно, групата изпълни и авторското парче на Kларк от средата на седемдесетте, посветено на най-големия му идол Джон Колтрейн "Dedicated to Coltrane".

Във финалното парче за концерта, Стенли Кларк подкани публиката да се изправи и с десетминутното атрактивно соло на облечения с ръгби тишърт феноменален Чарлз Хайнс, възторгът на публиката в залата достигна своя връх. След едно завръщане на сцената за бис, Станли Кларк и неговия Stanley Clarke Band приключиха своето участие в България. То е четвърто поредно за групата, след едно в Норвегия (7 май) и две в Германия (8-9 май).

Музикантите от групата:

Мадс Толинг (24) е израснал в Копенхаген. Започнал е да свири на цигулка на 6-годишна възраст и има диплома от престижното училище Sankt Annae, където, 16-годишен, е започнал да свири джаз. След като напуска Дания, Мадс отива в Бостън, където получава бакалвърска степен от една от престижните и известни консерватории в света Бъркли (Berklee College of Music).

Той е свирил с Paquito D'Rivera, Joe Lovano, Al Di Meola, Lenny White, Gerry Brown и понастоящем е член на прочутия и номиниран за Grammy квартет Turtle Island String.

Руслан Сирота (25) в роден през 1980 в Украйна. На 10-годишна възраст заминава за Израел и продължава музикалното си образование в консерваторията Bat-Yam, става лауреат на редица клавирни и джаз конкурси, и обикаля страната със своята джаз-фюжън група Confusion. През 1998, проектът издава диска "Customade", който все още е един от най-популярните за стила албуми в Израел. Пианистът е възпитаник отново на колежа Бъркли и е не само виртуоз, но и много талантлив композитор и продуцент.

Барбанистът, продуцент и музикален режисьор Чарлз Хайнс (28) произлиза от Източен Сейнт Луис, Илинойс. Той също е посещавал Бъркли, където бързо се е превърнал в най-търсения барабанист, с ангажименти за много участия и записи. Чарлз обикаля света с джаз легенди като Roy Hargrove, Nicholas Payton, Cyrus Chestnut, Kevin Mahogany, Kenny Garrett и много други. Неотдавна той е поканен за турнето й от R&B соул-звездата Patti LaBelle.

*На 11 май, програмата Джаз Плюс включва концерт на бразилектро формацията Zuco 103 в Зала 1 на НДК от 21 ч. и Мирослава Кацарова в клуб Чекпойнт Чарли, след концерта на Zuco 103.
Сподели.