Спомен за маестро Милчо Левиев

Pinterest LinkedIn +

Виртуозът на джаз музиката маестро Милчо Левиев, който почина на 81 години в болница в Солун, ще остане в историята като най-продавания български композитор в света. Той донася световна слава на България с джаз експериментите си с неравноделните тактове на фолклорната ни музика.

Биографията му е изпълнена с множество награди и признания за музикалната му дейност у нас и в чужбина.

Награди

Милчо Левиев е носител на най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" (1997), на награда "Кирил и Методий" – I степен (2008), на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и Doctor Honoris Causa на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив, България, 1995. Преподавател във факултета по джаз музика в University of Southern California, Лос Анджелис от 1988 – 1998, в музикалното училище GROVE, Los Angeles, от 1974 до 1992. Музикален директор на джаз клуб "Come back Inn" във Венис, Калифорния, от 1981 до 1990 г.

Носител и на награда "Dramalogue" USA през 1987 г. за най-добър музикален директор. Автор на аранжимента на "Blue Rondo a la Turk" (композиция на Дейв Брубек), присъстващ в отличения с награда "Грамми" през 1982 г. албум на Ал Джароу "Breakin’ Away", номинация за награда "Грами" за най-добър вокален аранжимент на композицията на Чарли Паркър, записана от вокалната джаз група "Манхатън Трансфер" за албума "Mecca For Moderns" от 1981 г . Един от лидерите на джаз/класическия квартет "Фрий Флайт", носител на наградата на "Los Angeles Times" за най-добро комбо на 1982 г.

Носител на наградата на критиката от джаз фестивала в Монтрьо през 1967 г.

Лидер и пианист в джаз-квартета "Фокус’65" от 1965 до 1970 г.

Творчество

Милчо Левиев е автор на композиции и аранжименти и е участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Беверли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, Симфочничния оркестър на българското радио и други. Аранжор в "Hessicher Rundfunk" в периода от 1970 до 1971 г.

Музикален ръководител на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966 г.

Композирал музика за множество български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968 г.

Преподавателска дейност

Музикален ръководител и щатен композитор в Държавния драматичен театър в Пловдив, както и преподавател по камерна музика в Държавното музикално училище в Пловдив (1960-1962). През 1959 е удостоен с втора награда на Международния младежки конкурс за композиция във Виена, Австрия.

От 1999 г. маестро Левиев води музикални семинари в Нов български университет, които впоследствие прерастват в майсторски класове, като през 2009 г. създава фонд "Милчо Левиев & Вики Алмазиду" със средства на проф. Левиев, Вики Алмазиду и Нов български университет с неоценимата подкрепа на проф. Богдан Богданов (Президент на НБУ) и д-р Георги Текев (Изпълнителен директор на НБУ и член на Настоятелството на НБУ). Всяка година на заключителния концерт на майсторския клас проф. Левиев и Вики Алмазиду връчват традиционно стипендии от своя фонд на най-добре представилите се участници в Академията.

През месец май тази година се състоя галаконцерт, който представи най-успешните участници в Майсторския клас на Милчо Левиев през годините. 

Предстои поклонение пред световноизвестния български музикант в столичната зала "България".

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.