Spec Ops: The Line

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Военен екшън Година: 2012 Разработва: Yager Development Издава: 2K Games Платформа: PC | Xbox 360 | PS3

Напоследък военните екшън игри са много. Феноменалният успех на поредици като Battlefield и Call of Duty създадоха огромен пазар за подобен род заглавия и е повече от логично други гейм компании (освен Electronic Arts и Activision) да желаят парче от него.

Проблемът е, че с последните си няколко издания игрите в споменатите две мегахитови серии вдигнаха летвата толкова високо, че заглавие с етикет "Просто поредният клонинг" няма особено голям шанс да привлече и задържи вниманието на феновете.

Явно 2K Games са били наясно с това и точно по тази причина Spec Ops: The Line е всичко друго, но не и поредният военен екшън.

Играта ще ви постави в ролята на Мартин Уолкър – капитан от специалното армейско подразделение Делта Форс, който трябва да издири и спаси група свои колеги, намиращи се в неизвестност след секретна операция.

До тук нищо изненадващо, нали? Уловката е, че действието в Spec Ops се развива в една нереална и колоритна версия на Дубай от недалечното бъдеще.

Следват и още изненади – с напредването на сюжета ситуацията се оказва доста по-сложна. Групата Делта Форс командоси се оказват отцепници, а Уокър е приклещен между дълга и съвестта си – опустошително противоречие, което оформя един от най-драматичните и въздействащи сюжети, които някога сме виждали в игра от този жанр.

От чисто геймплейна гледна точка Spec Ops не се различава особено от кой да е екшън от трето лице, но играта на световно неизвестните Yager Development не се и опитва да бъде различна в този аспект.

Що се отнася до реализация, сюжетни обрати и морално въздействие на решенията, които взимате от гледна точка на Уокър върху развитието на история обаче, Spec Ops (както гласи жаргона) "кърти плочки".

Соловата кампания е кратка (около 6 часа), но меко казано - съдържателна. В продълженията (да се чете достъпните за игра мултиплейър режими) ще можете да се забавлявате екстра с (не толкова интересни) детмач битки и с (доста по-интересни) отборни сражения от типа на класическата "доминация" – единият тим трябва да саботира щаба на другия, докато същевременно защитава своя.

Накратко, Spec Ops: The Line определено заслужава внимание и то не само защото е глътка свеж въздух в разгара на оформилата се през последните няколко седмици игрална суша.


Сподели.