Sony Xperia U - поредният опит на компанията по темата "бюджетен Android смартфон"

Pinterest LinkedIn +

С появата на новата генерация Xperia телефони, битката в сегмента за бюджетни Android телефони стана още по-интересна и ожесточена. След доста приличния Xperia P, Xperia U е следващата стъпка надолу в тази линия продукти. С него Sony слизат до дълбините на най-ниския клас, но сравнително умерено в компромисите "цена / възможности". Въпреки това, компромиси има, но само от вас зависи доколко сте склонни да се примирите с тях в името на това да притежавате Android смартфон на разумна цена.

Xperia U предлага голям и ярък (за класа си) 3.5-инчов Mobile Bravia дисплей с резолюция от 854 х 480 пиксел, което е малко по-добре от също толкова бюджетния Optimus L7 на LG. За разлика от него обаче, моделът на Sony използва значително по-бърз двуядрен процесор с тактова честота от 1 GHz и същото количество оперативна памет – 512МВ.

Дизайнът на телефона е приятен, като на по-фешън настроените потребители вероятно ще им допадне флаш лентата в долния край на дисплея, която просветва в различни цветове в унисон с текущо активираната функция (например, когато разглеждате фотографии, тя се напасва спрямо гамата на всяка снимка).

Това е интересна добавка към изчистения, семпъл и стилен корпус, но лошата новина е, че ако не ви допада като екстра, нямате шанс да се отървете от нея, тъй като Sony не са предвидили опция за изключването й.

Още по-лошата новина обаче е фактът, че телефонът не предлага слот за разширяване на паметта. Xperia U разполага с общо 8GB памет и само половината й е на разположение на потребителя. Отделно компанията предлага и 50GB безплатно cloud пространство, което, разбира се, не може да се сравни с удобството и бързината за достъп на локална microSD карта.

Вградената камера също е със сравнително скромни по съвременните стандарти параметри – 5МР резолюция и опция за заснемане на HD видео (720р). Добра новина е, че благодарение на балансираните си технически характеристики, Xperia U спокойно осигурява до един ден за автономна работа (при нормално използване) със стандартната си 1290 mAh батерия.

Версията на Android, с която се доставя Xperia U, е 2.3, но Sony твърдят, че с проблема към 4.0 (Ice Cream Sandwich) няма да има оплаквания.

В крайна сметка Xperia U е поредният опит на компанията за създаване на Android смартфон за масите. Ако държите да опитате уникалното Android преживяване, без да се разорите с покупката на Samsung Galaxy III, Xperia U може и да ви заинтригува.


Сподели.