Sony Tablet S: Sony както винаги оригинални отвсякъде

Pinterest LinkedIn +

Доста време им отне на Sony докато стъпят на пазара за таблети. Японският гигант никога не е бил привърженик на прибързаните решения и дежурно робува на мнението, че "добрите момчета свършват последни". Това е теза, която, между другото, колкото и ненадеждно да звучи на фона на бесните темпове, с които се развива днес високо технологичната индустрия, нееднократно се е доказвала като печеливша стратегия (за пример, вижте само успеха на сравнително бавно стартиралия PlayStation 3 или Blu-ray технологията).

Точно по тази причина явно в Sony не се притесняват, че докато изкарат таблет собствено производство, кажи речи, всяка една конкурентна компания в бранша има по два (а някои и по повече) модела, някои от които дори вече узрели с поне две поколения. Просто японците настояват да правят нещата по техния си начин, а техният S Tablet е ярко и живо доказателство за това!

Дизайн

Там, където повечето продукти, състезаващи се в категорията "таблет", се напъват да подражават на "бащицата" iPad, S Tablet демонстрира различен подход. Устройството показва, че може и иначе, като предлага визия на гаджет сякаш изваян от един-единствен монолитен къс черна пластмаса - без остри ръбове и плавно преливащи контури. Удебеленият в единия край корпус може да изглежда като шантава и безсмислена приумица на Sony, но опитайте да поставите таблета върху равна повърхност и да използвате виртуалната клавиатура за писане. Удобно, нали? Сега пробвайте същото с друг таблет...

Формата му, наподобяваща тази на добрите стари печатни книги, прави S Tablet изключително подходящ за четене или уеб сърфиране.

Софтуер

Всеизвестно е, че светът извън iPad е Android и Sony не са се опитвали да изобретят колелото в това отношение. S Tablet работи под управлението на Android версия 3.2, което, между другото, ви дава достъп до повече от 300 000 полезни и забавни до шантави приложения, писани специално за операционната система на Google. Това, което ще прозвучи като страхотна новина за геймърите, е, че устройството е PlayStation сертифицирани - т.е. с негова помощ ще можете да играете почти всички PlayStation 1 класики!

Екран и екстри

Дисплеят на S Tablet е малко под наложилите се като стандарт сред съвременните таблети 10 инча. Разликата обаче не е голяма - 9.4 инча, които джаджата на Sony компенсира с ярки и живи цветове, отличен контраст и резолюция от 1200 х 800 пиксела.

S Tablet тежи около 600 грама, което го поставя в категорията на iPad 2. Макар, че е изработен почти изцяло от пластмаса, усещането, което таблетът оставя, категорично не е на нещо евтино. Задният панел е със специално текстурирана повърхност, която го прави удобен за хващане и употреба.

Таблетът разполага с две камери - фронтална с резолюция от 0.3 МР (за видео чат) и една на тила - 5МР за снимки и видео.

Във вътрешността на S Tablet се крие платформа Nvidia Tegra с 1GB памет, осигуряваща напълно достатъчна изчислителна мощ за гладко възпроизвеждане на YouTube HD видео съдържание, например.

Живот на батерията и струва ли си всъщност

В съвременния свят на огромни екрани и прогресивно остаряваща литий-йонна технология, 6 часа автономна работа (при възпроизвеждане на видео и гейминг) и около 30 часа за по-конвенционални задачи (като уеб сърфиране и преглед на офис документи) си е съвсем задоволително постижение.

Накратко, гадинката има какво интересно и оригинално да предложи - поне на фона на iPad 2 и почти дословно копиращия го Samsung Galaxy. Ако Sony само бяха подходили малко по-разумно по отношение на цената, щяхме да препоръчаме S Tablet с далеч по-голям ентусиазъм.


Сподели.