Sony HX300V - "турбо-сапунерка", ама каква!

Pinterest LinkedIn +

Класът камери, които феновете на DSLR апаратите наричат с пренебрежителното "турбо-сапунерки", всъщност е доста интересен. В западната преса ще срещнете друго определение за подобни модели "bridge camera". Идеята е, че тук става дума за цифрови фотоапарати, намиращи се между класическите point and shoot (любителски) камери и DSLR моделите от висок клас. Оттам идва и терминът "bridge" (мост).

Факт е, че модели като новоанонсирания HX300V на Sony са доста интересно съчетание от плюсове и минуси и запълват именно нишата между цифрово-огледалните камери от нисък клас и топ любителските point and shoot апарати.

Също като DSLR-ите и те предлагат опции за ръчен контрол на експозицията, солидно тяло и обективи с впечатляващо оптично увеличение. Подобно на point and shoot камерите пък те разчитат на сравнително малък дигитален сензор и обективът им е несменяем.

Показаният неотдавна HX300V не прави изключение. Той наследява доста популярния HX200V модел на Sony, като предлага редица подобрения, сред които значително нараснали възможности за оптично увеличение - от 30х на 50х.

Камерата е екипирана и с дигитален сензор от ново поколение - 20-мегапикселов 1/2.3-инчов Exmor R CMOS.

Обективът на HX300V освен респектиращ обхват предлага и доста прилична светлосила - от f/2.8 в най-широкия си край до f/6.3 в телефото (максималното увеличение). Приравнен към 35 мм еквивалент, той предлага фокусно разстояние от 24 до цели 1200 мм!

Фирмената технология за адаптивно шумопотискане (Adaptive Noise Reduction) пък осигурява диапазон на светлочувствителност от ISO 80 до 12 800.

От Sony подчертават, че един от основните плюсове на HX300V е, че камерата използва комбинация от технологии и компоненти, разработени специално за нея - обектив, сензор, процесор. Това гарантира идеална съвместимост и респективно високо качество на цифровите изображения, заснети с нея.

Предвид изключително сериозния телеобхват, който осигурява моделът, от Sony са акцентирали върху технологията за оптична стабилизация. Практическите резултати в това отношение са много добри - дори при снимане "от ръка" и при ниска осветеност. Камерата сама регистрира намаляването на светлината с помощта на вградения си сензор и активира специален алгоритъм за снимане на серия от изображения, които след това апаратът комбинира във фотография с максимално висока резолюция и детайл.

Освен това HX300V е достатъчно интелигентна, за да регистрира, когато е поставена върху неподвижна повърхност или е монтирана върху статив и автоматично изключва функцията за оптична стабилизация, като по този начин допълнително подобрява качеството на изображенията.

Цената на модела ще е около 500 долара, което напълно отговаря на позиционирането й като "bridge" модел, вместващ се между point and shoot камерите от висок клас и DSLR апаратите от бюджетен.

Сподели.