София събира виртуози на пианото от цяла Европа

Pinterest LinkedIn +

За седма поредна година през октомври в София ще се проведе музикалният фестивал "Пиано Екстраваганца".

Серията от събития от 26 септември до 6 октомври е част от културния календар на Столична община и се организира от фондация "Пиано Екстраваганца" с подкрепата на Министерство на отбраната на България, Столична община, фондация "Америка за България", Софийския университет "Св. Климент Охридски" и др.

В ключови локации в София, сред които Централният военен клуб, Националната опера, Аулата на Софийския университет, меломаните ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и песенни вечери. Фокусът, разбира се, е върху пиано музиката, а една от звездите на събитието е закупеният от фондациите "Пиано Екстраваганца" и "Културни перспективи" роял, който ще може да бъде ползван както за обучение на млади български пианисти, така и за концертите от фестивалната програма.

Всяка година фестивалът събира в България над 4000 гости и 25000-на аудитория, както и големи международни имена. Тази година сред гост-изпълнителите ще видите и чуете музиканти от над 10 държави, сред които: Инголф Вундер от Австрия, Мелани Местре от Испания, Лана Тротовшек от Словения, Елоиза Кашо от Италия, Пьотр Вилежал от Полша, Вячеслaв Грязнов от Русия и др.

От българска страна, освен основателя на фестивала маестро Людмил Ангелов, ще участват и Веселина Кацарова, Евгени Божанов, Милен Кукошаров, Веселин Веселинов-Еко и др. Вижте пълната програма и не пропускайте да ù се насладите тук.

 

Повече за организаторите

Фестивалът се организира от фондация "Пиано Екстраваганца". Най-важната цел на фондацията е възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение в концертите на фестивала. За целта се привличат както реномирани артисти, така и млади дарования с желание да изпълняват подобен репертоар.

 

Повече за фестивала

Фестивалът "Пиано Екстраваганца" е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия като наградата "Музикален проект на годината" в годишните награди на предаването "Алегро Виваче" на БНР за 2016 г. и признание от ЮНЕСКО за заслуги за опазването на световното музикално наследство.

Сподели.