Sofia Rocks 2012 ден първи: летвата е вдигната с Clawfinger и Trivium (Снимки)

Pinterest LinkedIn +

Бандите в първия ден на Sofia Rocks 2012, 7 юли, трябваше да заложат на още по-здрави рифове и избухващо сценично поведение от предвиденото, за да създадат достатъчно високо рок напрежение за феновете, след като стана ясно, че големите липсващи на тазгодишния фестивал ще са култовите Godsmack. В отсъствието на Sully Erna и компания, останалите групи трябваше да изнесат запомнящо се шоу, което да балансира очакванията, за да не падне тежестта на фестивала върху втория ден, дирижиран от Axl Rose и Guns N' Roses (в последния момент бе съобщено, че от програмата отпада участието на Iggy & The Stooges).

Виж снимки от първия ден на Sofia Rocks 2012>>

В нечовешки пек българските представители Viperfish и Аналгин отвориха фабриката за хедбенгинг, за да бъде продължено делото от машините Sweet Savage. Хората от Ирландия забъркаха здраво шоу пред посъбиращата се публика, а настроението им пасна на българските събратя по тежки напитки и високи децибели.

Sweet Savage със сигурност не откриват топлата вода в тежката музика, но идеално допълват картинката с очевидни пристрастия към великата метъл промисъл на Metallica с кавър на Killing Time, а за завършек бандата изиска задължителна наздравица с ирландската кръчмарска класика Whiskey in the Jar.

С доста по-тежка стъпка, Scar Symmetry бруталяха достатъчно, че на хората пред сцената да им стане ясно как небето ще се продъни по време на сета на Heaven Shall Burn. Германците размърдаха ленивия следобед с поредица от сриващи слуха парчета, а вокалистът Маркус Бишоф беше като пружина, неспособна да се задържи на едно място.

Певецът с глас като гръмотевица, която отеква от 1996 г. насам, и неговата команда вдигнаха летвата за Clawfinger, които бяха единствените от този line up, които имаха представа колко всеотдайна е местната публика, когато получи необходимата комбинация от музика и респект.

До известна степен Clawfinger може би се оказаха скрития коз на първия ден на Sofia Rocks 2012. Шведите използваха напълно дългогодишния си стаж по световните сцени, за да сътворят един запомнящ се сет пред публика, която получи каквото очакваше – енергични изпълнения, пословичен микс от стилове и избухващо присъствие на вокалиста на сцената.

Когато не подскачаше, Зак бе кацнал върху колоната, облечен в синия си потник, побелял, но винаги готов да взриви атмосферата. Clawfinger със сигурност вече имат определен статут в България и са една от бандите, които пасват на местните разбирания за здрава музика.

Взаимодействието с публиката беше на достатъчно лично ниво, че на сцената да лъснат задни части. Зак и компания получиха своето признание за неуморната си рап-метъл дейност, когато рефренът от завършващото парче Do What I Say стана притежание на публиката и остана да ехти, дори след като бандата слезе от сцената.

След отпадането на Godsmack, Trivium трябваше да завършат с гръм и трясък първия ден на Sofia Rocks 2012. Американците се бяха подготвили със здравата месомелачка, която разтърси земята под краката на феновете, а същевременно българската публика получи заслужен респект, след като вокалистът Matt Heafy на няколко пъти се обърна към нея на родния й език.

С припеви за рождени дни, плътен звук и безпощадно изпълнение, за музикантите от Trivium едва ли остават някакви колебания дали да се завърнат отново на българска територия.

Що се отнася до втория ден на Sofia Rocks 2012, на 8 юли, факт е, че Guns N' Roses ще трябва да направят необходимото, за да запушат пробойните в организацията на фестивала с необходимата емоция, за да може най-накрая няколко хиляди българи да имат повод да си тръгнат щастливи от Национален стадион "Васил Левски".

Sofia Rocks 2012 ден втори: Аксел Роуз и култовите Guns N' Roses (Снимки)

Сподели.