Снежанка и разгневените Титани изгубиха в "Игрите на глада" в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Широкоекранната адаптация на бестселъра "Игрите на глада" на Lions Gate Entertainment с Дженифър Лоурънс в ролята на Катнис Евърдийн генерира най-големи приходи от прожекции в американските кинотеатри и през втория си уикенд по големите екрани, инкасирайки нови $61.1 млн.

Добавяйки $34.8 млн. от прожекции по останалите континенти, само 10 дни след премиерата си лентата вече има глобален боксофис от $365 млн.

Приходите й от продадени билети в САЩ и Канада през предходния уикенд бяха в размер на $152.5 млн., с което The Hunger Games записа третият най-доходоносен дебют в американската история и най-големият за първи филм от поредица.

Спадът от 60%, отчетен през изминалите почивни дни, е напълно закономерен и съизмерим с този на най-комерсиалните заглавия от последните години – филмите от поредиците Twilight и Harry Potter, коментира изпълнителният вицепрезидент на Lions Gate Entertainment – Дейвив Шпиц.

Само шест кино продукции са успели да реализират по-доходоносен втори уикенд от Hunger Games, сочи статистиката на Box Office Mojo, а според данните на CinemaScore 13% от зрителите, допринесли за това постижение, са посетили кино театрите, за да гледат филма за втори път.

Въпреки че генерира точно два пъти по-голям интернационален боксофис от този на Hunger Games, митологичният епос Wrath of the Titans дебютира под No.2 в американската класация с приходи в размер на $34.2.

Продуциран от Warner Bros. и Legendary Pictures с бюджет от около $150 млн., филмът се явява продължение на издадения навръх Великден на 2010 г. Clash of the Titans. За разлика от първия филм, дебютирал с $61.2 млн., неговото продължение, в което отново участват Сам Уортингтън, Лиам Нийсън, Джема Артъртън и Ралф Файнс, излезе две седмици преди празниците.

По данни на CinemaScore, зрителите под 25-годишна възраст са оценили триизмерната продукция, режисирана от Джонатан Лийбесман, с "A-".

Под очакванията на Relativity Media стартира своя тур Mirror Mirror - свободната адаптация на приказката за Снежанка от Братя Грим с Джулия Робърт в ролята на злата кралица и Лили Колинс – в тази на "най-красивата принцеса на света", погълнала бюджет от около $85 млн.

Филмът дебютира с боксофис от $19 млн., но продуцентите му, подобно на тези на Wrath of the Titans, се надяват да ускорят възвращаемостта на инвестициите си в уикенда на Великден. С процентен превес в аудиторията под 18-годишна възраст, Mirror Mirror е оценен отлично от момичетата (CinemaScore "А") и почти толкова добре от момчетата ("А-").

Останалите две заглавия, допълващи челната петица на боксофис класация, се разписаха на първото място при излизането си през март и продължават да се радват на добра посещаемост и доходност оттогава насам. Комедията 21 Jump Street с Джона Хил и Чанинг Тейтъм инкасира $15 млн., а анимацията Dr. Seuss' The Lorax - $8 млн.

Рекордьорът по престой в топ 10 на класацията тази седмица е поставеният на десето място адвенчър Journey 2: The Mysterious Island, който излезе преди осем седмици. John Carter, Salmon Fishing in the Yemen, Act of Valor и A Thousand Words допълват челната десетка.


Сподели.