Smash

Pinterest LinkedIn +

Сериалът на NBC Smash беше номиниран за Златен глобус, спечели Еми и още с първия си сезон се нареди сред най-успешните телевизионни продукции. При това съвсем заслужено, защото е завладяващ, мащабен и смел, защото актьорският състав начело с Дебра Месинг (Debra Messing), Джак Дейвънпорт (Jack Davenport) и Анжелика Хюстън (Anjelica Huston) е брилянтен и защото музиката е прекрасна.

Бродуей, магията на мюзикълите, сърцето на Ню Йорк, светлините на прожекторите... Всички знаем колко красиво и вълнуващо е това. Знаете ли обаче какво се случва преди един мюзикъл да стигне до сцената? От идеята през събирането на екип до финансовите затруднения? Актьори, композитори, продуценти, режисьори, костюми, амбиции, падения и триумфи - свят, в който непрекъснато трябва да си напомняш защо правиш това, в който границата от хит до провал е само една крачка. Това е Smash.

Идеята:

Smash е създаден по идея на двукратно номинираната за Emmy Тереса Ребек (Theresa Rebeck). Ребек е позната с работата си като сценарист на няколко хитови сериала като NYPD Blue и Law & Order: Criminal Intent, но Smash е първата поредица, на която е едновременно създател и продуцент. Сред изпълнителните продуценти на сериала е Стивън Спилбърг (Steven Spielberg).

Музиката към поредицата е дело на Марк Шейман (Marc Shaiman), който има пет номинации за "Оскар" и е композитор на музиката към Sleepless in Seattle (Безсъници в Сиатъл), хитовия мюзикъл Hairspray (Лак за коса), The First Wives Club (Клуб първа съпруга) и The Bucket List (Ритни камбаната с финес).

Шейман работи над музиката за сериала заедно със Скот Уитман (Scott Wittman), с когото си партнира и в по-голямата част от останалите си проекти (включително в отличения с награда Tony мюзикъл Hairspray), както и с Крис Бейкън (Chris Bacon), създател на музиката към филмите Love Ranch, Gnomeo & Juliet и Source Code.

Началото:

Smash стартира през февруари 2012 година, а пилотният епизод е гледан от над единадесет милиона зрители. Това прави сериала една от най-гледаните нови поредици през миналия сезон (след Once Upon a Time на АВС и Touch на Fox). Режисьор на пилотния епизод е Майкъл Майър (Michael Mayer), носител на награда Tony за режисурата на мюзикъла Spring Awakening. Освен с изключително успешните си постановки на Бродуей Майър е познат и с работата си над няколко филмови заглавия, сред които е A Home at the End of the World с Колин Фарел (Colin Farrell).

Историята:

Джулия Хюстън (Дебра Месинг) и Том Левит (Крисчън Борл) са дългогодишен творчески тандем и създатели на няколко хитови мюзикъла. Вдъхновени от случайно подхвърлена от асистента на Том реплика, двамата решават да напишат мюзикъл, базиран на живота на Мерилин Монро.

Продуцентката Айлин Ранд, която харесва идеята им, привлича към проекта и брилянтния, въпреки трудния си характер, режисьор Дерек Уилс (Джак Дейвънпорт). Първоначално ролята на Мерилин е поверена на Айви Лин (Меган Хилти), но талантливата, макар и неопитна Карън (Катрин Макфий) се оказва сериозна конкуренция за нея.

Трудностите пред реализацията на проекта никак не са малко, членовете на екипа имат сериозни разногласия помежду си, а фактът, че трябва да балансират между личния си живот и поглъщащия цялото им време свят на театъра съвсем не прави нещата по-лесни. Успехите се редуват с разочарования, влюбванията - с раздели, а пътят до голямата сцена е дълъг и осеян с препятствия.

Героите и звездите:

Дебра Месинг (Debra Messing) и Крисчън Борл (Christian Borle) са в ролите на драматурга Джулия Хюстън и композитора Том Левит - дългогодишен и изключително успешен творчески тандем. Месинг, която повечето от вас вероятно свързват с хитовия комедиен сериал Will & Grace (Уил и Грейс), е номинирана осем пъти за Златен глобус, като шест от номинациите са именно за изпълнението й в ролята на Грейс, което й донася и награда Emmy. Крисчън Борл е бродуейски актьор, носител на награда Tony.

Джак Дейвънпорт (Jack Davenport) е в ролята на режисьора Дерек Уилс. Един от най-талантливите режисьори и хореографи на Бродуей, Уилс е брилянтен в работата си, но и изключително своенравен, абсолютен женкар и с него изобщо не е лесно да се работи.

Дейвънпорт, когото повечето от вас вероятно са гледали в хитовата поредицата Pirates of the Caribbean, The Libertine, Pirate Radio и The Wedding Date, в който си партнира с Дебра Месинг, е добре познат и на феновете на сериалите с ролята си в ситкома на BBC Coupling.

Освен в донеслия й "Оскар" Prizzi's Honor вероятно сте гледали Анжелика Хюстън (Anjelica Huston) и в The Addams Family (Семейство Адамс), The Royal Tenenbaums (Кланът Таненбаум) и 50/50. В Smash на нея е поверена ролята на продуцентката Айлин Ранд.

Водена от любовта си към изкуството, Айлин впряга всичките си усилия в реализацията на новия си проект, борейки се не само с разногласията в екипа, но и с бившия си съпруг и бизнес партньор Джери (Майкъл Кристофър), който е решен да й докаже, че не би могла да се справи без него.

Катрин Макфий (Katharine McPhee) е певица и актриса, позната на кинофеновете от комедиите The House Bunny, You May Not Kiss the Bride и Peace, Love & Misunderstanding. Тя е в ролята на неопитната, но изключително талантлива Карън Картрайт, която упорито преследва мечтата си да стигне до голямата сцена. За да постигне целта си обаче Карън ще трябва да се докаже и да научи много неща за работата в театъра.

Меган Хилти (Megan Hilty) е позната с ролите си в Desperate Housewives (Отчаяни съпруги), Bones (Кости) и What Happens Next. На нея е поверена ролята на Айви Лин - талантлива актриса със сериозен опит на сцената, която се бори упорито за главната роля. Една от песните, които Хилти изпълнява в сериала Let Me Be Your Star, беше номинирана за Grammy.

Сподели.