Sleepy Hollow

Pinterest LinkedIn +

Едно от новите заглавия на Fox тази есен и нова интерпретация на познат и често екранизиран сюжет, Sleepy Hollow е сериал, който оставя зрителите без дъх, а голяма част от персонажите - без глави. Зад създаването му стоят брилянтните Роберто Орси (Roberto Orci) и Алекс Кърцман (Alex Kurtzman), а главните роли са поверени на Том Майсън (Tom Mison) и Никол Бехари (Nicole Beharie).

С наближаването на Halloween зловещите истории са по-актуални от всякога. Празникът със сигурност не е единствената причина за успеха на новото заглавие на Fox, но няма как да не се сетим за него, защото в повечето си варианти историята за Sleepy Hollow е тясно свързана с нощта на Вси Светии.

"Легендата за Слипи Холоу" (The Legend of Sleepy Hollow) е разказ на американския писател Уошингтън Ървинг (Washington Irving). Най-близката до сюжета на разказа екранизация, която вероятно сте гледали, е The Legend of Sleepy Hollow на Hallmark Entertainment с Брент Карвър (Brent Carver) в главната роля.

Историята на страхливия измамник Икабод Крейн, преследван от конник с тиква вместо глава, получава още една филмова интерпретация през същата 1999 година, в която излиза и филмът на Hallmark.

Филмът се казва Sleepy Hollow и разказва вариант на легендата, в който Крей е герой, а не мошеник, а конникът е зъл дух, а не младеж с жестоко чувство за хумор. Причините за успеха на лентата са основно три - Тим Бъртън (Tim Burton), Джони Деп (Johnny Depp) и Кристина Ричи (Christina Ricci), а филмът е отличен с "Оскар".

Сериалът на Fox представя познатата история за Sleepy Hollow и конника без глава в една нова и доста различна светлина, като запазва поне относително основните ѝ персонажи, но добавя сериозна доза зловеща атмосфера и фантастични елементи.

Идеята:

Роберто Орси (Roberto Orci) и Алекс Кърцман (Alex Kurtzman) са добре познати на феновете на сериали и на киноманите със сътрудничеството си с Джей Джей Ейбрамс (J. J. Abrams), резултат от което са хитовият сериал Fringe и един от безспорно най-успешните филми на годината Star Trek Into Darkness.

Този път обаче двамата не работят с Ейбрамс, а със създателя на Underworld Лен Уайзмън (Len Wiseman). Освен сценарист на сериала Уайзмън е и режисьор на пилотния епизод, а резултатът е очаквано зрелищен.

Началото:

Sleepy Hollow стартира на 16 септември 2013 година, а пилотният епизод е гледан от повече от десет милиона зрители в САЩ. Зрителският интерес към поредицата остава изключително висок и при излъчването на следващите няколко епизода, което става причина малко след началото на сериала Fox да обявят, че той ще бъде подновен за втори сезон.

Историята:

Икабод Крейн умира в битка през 1781 година, след като обезглавява опасен наемник, по чиито следи е изпратен лично от генерал Джордж Уошингтън. В наши дни Крейн се събужда в гробницата си, за да се изправи отново пред същото зло.

Наемникът, подвизаващ се като безглав конник, сее смърт из Слипи Холоу. Не след дълго Крей разбира, че врагът му всъщност е един от четиримата конници на Апокалипсиса и той е изпратен в града, за да го спре.

Лейтенант Аби Милс започва да разследва случая с конника, след като той убива партньора ѝ. Заедно с Крейн тя се натъква на дълго пазени тайни и спирането на зловещия конник се превръща в тяхна основна цел.

Героите и звездите:

Британецът Том Майсън (Tom Mison), когото повечето от вас вероятно са гледали в романтичната комедия Salmon Fishing in the Yemen, е в ролята на Икабод Крейн.

Крейн се озовава в напълно непознато за него време, но е много по-добре запознат със заплахите, надвиснали над Слипи Холоу, от всеки друг. Злото, с което той се бори през Войната за независимост, се е завърнало, но всичко останало се е променило. Причината да се съживи с появата на Конника е, че, когато го убива на бойното поле, кръвта им се смесва, а на смъртния одър на Крейн жена му Катрина прави заклинание, с което ги свързва.

Никол Бехари (Nicole Beharie), позната с ролите си в Shame и сериала The Good Wife, се превъплъщава в лейтенант Аби Милс от полицията в Слипи Холоу. На Аби ѝ предстои да отиде в академията на ФБР, където да се обучава за профайлър, когато нейният партньор и ментор шериф Корбин е убит от конника. Аби се заема с разследването и се съгласява да помогне на Крейн - не само защото е видяла конника с очите си, но и защото разбира, че Корбин е знаел много повече за тайните на Слипи Холоу, отколкото ѝ е казал.

Орландо Джоунс (Orlando Jones) е в ролята на капитан Ървинг, началник на полицията в Слипи Холоу. Въпреки че първоначално подхожда скептично към разследването на Аби и Крейн и търси рационални обяснения за случилото се, той постепенно се убеждава, че двамата са изненадващо ефективни.

На Катя Уинтър (Katia Winter), позната най-вече от ролята си в криминалния сериал Dexter, е поверена ролята на Катрина Крейн, съпругата на Икабод. Крейн никога не е подозирал, че жена му е вещица. Когато неочаквано възкръсва в наши дни, той не може да си обясни какво се е случило, докато Катрина не се явява в съня му с признание не само за тайната си, но и за заклинанието, чрез което го е свързала с Конника, за да може да спре Апокалипсиса.

Сподели.