“Следи от изчезване”: кампания представя застрашените видове в България

Pinterest LinkedIn +

От днес жителите на София могат да посетят галерия „Слон“ в центъра на града, за да разгледат естествените стъпки на някои от емблематичните животински видове в България.

В сърцето на българските планини не от днес се разразява тиха криза - следите на някои от свободнотичащите диви животни изчезват. Бавно, но сигурно. Бързо развиващата се инфраструктура в България застрашава естествените хабитати на уникалната флора и фауна на Родопите, като някои от видовете в българските планини са вече част от Червената книга. Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне, мечките и дивите кози са пример за това как само в рамките на сто години животинските видове могат да бъдат доведени до ръба на изчезването.

Кампанията, която ще се проведе през май и юни тази година, цели да привлече вниманието на обществеността към проблема с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на местообитанията на застрашените видове.

Централен елемент на кампанията е завладяваща пътуваща изложба, представяща реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на застрашени животни, старателно изработени от био материали и пресъздаващи напълно естествените им местообитания. Изображенията със стъпки на някои от застрашените видове ще обиколят градовете София, Пловдив, Бургас и Велинград, за да отразят гласовете на застрашените видове в душата на родните планини. Входът за всички изложби е напълно свободен.

От днес до 11-и май жителите на София могат да посетят галерия „Слон“ на улица „Уилям Гладстоун“ 12 от 13:00 до 19:00 ч., където да разгледат уникалните плочи с отливките на животните, както и да посетят сайта https://sledi.velingradvoda.bg, където да разберат как сами могат да допринесат за запазването на местообитанията на дивите животински видове. Сайтът ще служи като безценен ресурс за хората, които искат да допринесат за усилията за опазване на местообитанията, давайки възможност на всеки да играе роля в опазването на тези ценни екосистеми и да разбере как може да запази следите от наследството на дивата природа.

Плочите с отливките на дивите видове ще бъдат в София до 11-и май, след което ще се преместят в Пловдив.


Места на провеждане на изложбата:

София: Галерия "Слон" на ул. "Уилям Гладстон" 12 | 7 май - 11 май 2024 г.
Пловдив: Галерия "Етерна" - "Княз Александър I" 26 | 14 май - 18 май 2024 г.
Бургас: Културен център "Морско казино" | 21 май - 29 май 2024 г.
Велинград: площад "Николай Гяуров" | 1 юни - 7 юни 2024 г.

След приключването на пътуващата изложба, стъпките на животните ще намерят постоянен дом в Природонаучния музей в Пловдив, за да могат бъдещите поколения да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.
Сподели.