След Шон Коумс (aka Puff Daddy, aka Diddy, aka P. Diddy), и Mos Def сменя артистичното си име

Pinterest LinkedIn +

Американският рапър и актьор Данте Смит (Dante Smith), известен с артистичното си име Mos Def, под което има издадени четири студийни албума в периода 1999 – 2009 г. и участва в 28 кино и телевизионни продукции (между 1988 г. и 1997 г. той е кредитиран с рождените си име, презиме и фамилия, както и с името Dante Beze), обяви намерението си да "убие" този свой псевдоним и от началото на 2012 г. да се прекръсти на Yasiin.

В превод от арабски, yasiin означава богат. Роден в семейството на член на общността на Имам Уарит Дийн Мохамед, Смит приема мюсюлманската вяра на 19-годишна възраст, а в близкото му обкръжение са рапъри, изповядващи религията на Исляма, като Ali Shaheed Muhammad и Q-Tip. Музикалната му кариера стартира през 1994 г. с псевдонима, с който е известен към днешна дата.

"Mos Def е име, което изградих и култивирах през годините, име, което ми бе дадено от улиците, от културата, от заобикалящата ме средата, и след като почувствах, че съм постигнал доста неща с това име, реших че е настъпил моментът да продължа напред, но по нов път. Също така не бих искал да си имам работа с какъвто и да било псевдоним или нещо друго, което да ме дистанцира от това мое аз, което виждам и познавам", казва 37-годишният артист, номиниран за Златен глобус и Грами.

Това лято той се присъедини към актьорския състав на предстоящия шести сезон на отличения с две награди Златен глобус хитов телевизионен сериал Dexter, чийто пилотен епизод ще бъде излъчен на 2 октомври. Последният широкоекранен филм с негово участие – комедийният криминален екшън Next Day Air, излезе през 2009 г., когато на бял свят се появи и последният му студиен албум към днешна дата - The Ecstatic.


Сподели.