Слаткаристика: За вас Redman е ежедневие, а ние плачем да го видим

Pinterest LinkedIn +

Той не обича компромисите и излишните разговори със съвестта. Не си пада и по "певачици" с три развода и пет деца. Рамките и клишетата никога не са му били отправна точка, а истината я търси и намира в думите. Пише много. Не поезия, история… Документира ръбатото ежедневие без цедка и цензура и в хип-хоп бийт. От 12-годишен Марко Маринковик прави хип-хоп в родния му квартал "Малко Лисиче" в Скопие, където бедността е явна, наркотиците – лесно достъпни, а хип-хопът се превръща в житейска философия и единствена опция за протест. И въпреки че "не работи за победа", успехът идва. На 27 години Марко а.к.а. Слаткаристика е сензация, двата му издадени солови албума са изкупени за броени часове, слушат го и извън границите на Македония, а самият той не спира да рапира въпреки заобикалящата ни балканска селяния и излишен шум. Или може би именно заради тях...

На 21 март от 23:00 часа в Sofia Live Club Слаткаристика ще осъществи първото си клубно участие у нас. Достатъчен повод да му зададем няколко въпроса… и той да счупи шаблона с откровеност и остроумие.

.: Защо "Слаткаристика" – сладкото не е ли противопоказно за хип-хопа?

Слаткаристика: Мразя правилата, особено в творческите работи. 50% от това, което правя, е "противопоказно". Ќе правам тоа што сакам и ќе се викам како што сакам.

.: Разкажи ни за "Ново Лисиче" – крайния квартал, в който израства Марко Маринковик. Имаше ли кражби на кецове, пушене на трева зад блока, сбивания по навик…

Слаткаристика: "Ново Лисиче" си беше икономически изостанал квартал. Всякакви работи се случваха. В опит да се измъкнат от безизходицата най-добрите ми приятели станаха дилъри на трева и екстази. Аз никога не съм бил дилър, но израснах и живях в тази среда.

.: Затова ли започна да правиш рап – заради бедността и будния ти дух?

Слаткаристика: Не. Заради живота. Той ме накара да избера рапа – от 12-годишен пиша и това е музиката, която най-много ме вдъхновява.

.: Вярно ли е, че на 14 създаваш първата си хип-хоп банда, за да изкараш джобни?

Слаткаристика: Всъщност първата ми неофициална група се казваше "Маалски Деликвенти" (Кварталните Гангстери), а първият ни сингъл беше Fuck the School. След това сформирахме "Единствена опция". Тогава бях на 14. Но не искахме да правим пари – надявахме се да предизвикаме промяна в обществото.

.: И все пак спечели ли джобни?

Слаткаристика: Много ме питаш за тези джобни. Ще ти кажа, че аз всяка работа я взимам насериозно, защото ми дава възможност да съществувам. И не говоря само за музика – разтоварвал съм камиони, работил съм в бутик, в бар…

.: С "Единствена опция" сте работили здравата – писали сте и сте записвали парчета 24 часа, 7 дни в седмицата. Струваше ли си този къртовски труд?

Слаткаристика: Ами това си беше като първата голяма любов – изгаряш от желание, нужда, обсебен си. Но всичко с времето си…

.: Истинският успех за теб идва като солов изпълнител. Първият ти самостоятелен албум "Слаткаристика Будало" е определян като революция в македонския хип-хоп. Вторият, "Новиот албум", се разпродава за едно денонощие. Ще има ли трети – не те ли е страх, че след големия пик настъпва закономерен спад?

Слаткаристика: Секој артист треба да знае кога му е доста и кога треба да направи пауза. Гледам да не мисля много за това и издавам по един албум на всеки 3 години. Талантът без ум е нищо в този бизнес. И докато казвам това, което мисля, няма от какво да ме е страх.

.: За теб кои изпълнители / банди са революционни в хип-хопа? Гледал ли си някои от тях на живо?

Слаткаристика: Революционни за своето време и за мен лично заради промяната, която са предизвикали у мен, са Eminem, Lil Wayne, Kanye, Drake. Но никой от тях не съм гледал на живо.

.: Продуцираш ли млади македонски таланти?

Слаткаристика: Преди просто помагах на много underground артисти да станат mainstream. Но откакто създадох своя лейбъл Иноватива груп, започнах да влагам и средства. Най-продаваният македонски артист за 2013-та, Тайзи, е част от нашия лейбъл. Ще се опитваме всяка година да предлагаме по нещо голямо и наистина различно.

.: Твърдиш, че българската хип-хоп сцена е най-голямата на Балканите… Защо така?

Слаткаристика: Защото в Македония, Сърбия, Хърватска, Босна има двама-трима изпълнители, които правят стойностен хип-хоп, а в България има 10 такива. Защото имате хип-хоп награди и организирате концерти на световни знаменитости. Защото за вас Redman е ежедневие, а ние плачем да го видим.

.: Кажи кое е първото, което ти хрумва, като чуеш името The Top Stoppers?

Слаткаристика: Wosh!

.: Как се прави хип-хоп на Балканите, където на особена почит са фолк ритмите? 

Слаткаристика: Трябва да се прави разлика между ритъм, който преминава в шум и селяния, и този на Горан Брегович, Кирил Джайковски, Дубиоза Колектив... Мисля, че крайният вариант на хип-хопа у нас ще има такова балканско звучене поне 10 години. Как аз ще допринеса за това? Като мисля и действам, както досега.

.: Предложил си брак на приятелката си Саня Николик, добре позната в България като водеща на Music Idol 3. У нас казваме, че музикант къща не храни – ще смениш ли професията, когато се задомиш?

Слаткаристика: Аз вече 3 години съм задомен – и тя знае какво има у дома и какво може да очаква. Супер ми пасва и на къщата, и на музиката.

.: А кой ще свири на сватбата ви?

Слаткаристика: DJ Гоце от САФ и Ферус Мустафов.

.: За финал ни кажи какво НЯМА да се случи на 21-ви март в Sofia Live Club?

Слаткаристика: Ех...


Сподели.