Скорост: Top Gear Auto Show 2010!

Pinterest LinkedIn +

Едно не може да им се отрече на британците - знаят как да правят шоу. Добре, по-скоро две неща - знаят как се прави шоу и обожават автомобилите.

Дори българският клон на предаването/списание/религия Top Gear се е понаучил на това-онова от островните си колеги, както личи от изложението Top Gear Auto Show, което тече до 19 юни в столичната зала "Фестивална". Съпътствано от подобаваща за случая реклама, събитието привлича по няколко хиляди души дневно от откриването си на 12 юни досега, като всеки от дните предлага по нещо истински интересно - и това съвсем не е преувеличение. 

Виж снимки от Top Gear Auto Show 2010>>

Като всяко шоу и автошоуто не може без звезди. В случая това са както бегачки от ранга на Ferrari 599 GTB Fiorano, F430 Spider и Mercedes SLS, така и пилоти като Тодор Дунев, съименникът му Славов, Ясен Попов и Митко Илиев.

По замисъл проявите Top Gear Auto Show, които се организират в целия свят под егидата на BBC, са нещо като турне на скоростта и автомобилната мода и столичната бензинова фиеста не прави изключение.


Снимка: Avtora.com

Още от съботното откриване се започна със здраво пилене на гуми и дрифт демонстрации от Тошко Дунев, а богатата програма в дните след това включваше дефиле на американски автомобили на откритите площи пред залата, състезания по обслужване на рали автомобили (с участието и на самите Ясен Попов, Петър Гьошев и Димитър Илиев) и рок концерт, покрай който бе разигран като награда уникален къстъм Honda Shadow, подписан от членовете на AC/DC.

Впрочем на Top Gear изобилстват както единствените по рода си модели, така и наградите, с което организаторите показват сериозните си намерения да направят запомнящ се прощъпулник на шоуто в България въпреки кризата. Най-големите призове са два автомобила, които определени чрез жребий щастливци могат да ползват в продължение на една година - "градската бълха" Citroen C1 и съвсем малко по-едрия Ford Ka. 


Снимка: Avtora.com

На изложението могат да бъдат видяни всякакви четириколесни и двуколесни: от Megane и Clio RS до новата гама на Opel - Meriva, Insignia и Astra, през спортните модели на Peugeot - включително премиерният RCZ, първата кола на марката, която има буквено, а не цифрово обозначение, та до кавалкадата на Top Gear, отделена на специален щанд, на който се открояват Porsche Turbo Techart с 600 к.с., Chevrolet Camaro и японските зверове Lancer Evo X RS и Nissan GT-R.

Истинските магнити за публиката обаче имат други имена: Ferrari, Wiesmann MF 3 и КТМ X-Bow, а при мотоциклетите - Ducati-тата Streetfighter и 1198 S, както и ръчно изработените къстъм байкове. Доста хора се спират за дълго пред щандовете на тунинг фирми като Toyaga, както и при добилите популярност ATV-та.


Снимка: Avtora.com

А коя беше най-чаканата и обсъждана знаменитост? Естествено, обграденият с митичен ореол още при дебюта си SLS (атмосферен V8 с обем 6,3 литра (!), 571 к.с.), който не пристигна за откриването и известно време на неговия щанд седя друга "звезда" - не по-малко ексклузивният Carlsson SK 65 RS Aigner Eau Rouge, решен в червено и черно в най-добрите традиции на състезателните коли от началото на миналия век, преминавали през "Червената вода" на Спа. 

Тук е мястото да споменем, че на изложението почти всички експонати се продават, някои от тях - с чудесни  отстъпки и ако сте решили да се сдобиете с нов автомобил/ мотор и незабравим спомен покрай купуването му, Top Gear е точното място.

Виж още снимки от Top Gear Auto Show 2010>>

Съвсем друг е въпросът обаче дали зала от типа на "Фестивална", която лъха на соц отвсякъде, е точното място за провеждане на такова събитие. Дори сравнително добрата организация не може да прикрие факта, че "Фестивална" теснее за шоу с такава разнообразна програма и брой на изложителите. "Излагаме се пред чужденците" за пореден път, другари и господа...

Автор: Георги Минков

Още:

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.