Скорост: Топ 10 на най-грозните SUV-та!

Pinterest LinkedIn +

Според някои съкращението SUV изобщо не означава Sport Utility Vehicle, a Snobby, Ugly, Vulgar.

Гледайки долните снимки, вече сме склонни да ги подкрепим с две ръце...

1. Букви и цифри

Hyundai Tucson, по-известен в Европа с цифровото си обозначение ix35, се явява компактният SUV в гамата на корейците, току под Santa Fe и Veracruz. Според маркетинга на компанията моделът е представител на налагания нов дизайн с наименованието "флуидна скулптура"(???), за който тук в частност е отговорен Томас Бюркле от европейския център на Hyundai в Рюселсхайм.

Нас ако питате, най-подходящото име за подобни дисхармонични линии и заигравки с предницата е "фатална глупост". Дано свойственото за марката качество на изработка все пак спечели някой и друг клиент. 

2. Покойникът

Благодарение на молитвите на еколозите и трагичната фирмена политика на General Motors марката Hummer вече не съществува. Гледайки най-разпространения й модел - H2, който сякаш е Н1, притискан в пресата за претопяване докато почне да издава жаловити звуци, не изпитваме и капка носталгия по нея.

За някои чудовището с 390 к. с. може и да е страхотно, култово, имиджово и т. н., но видимите с просто око факти са, че H2 е обида за всеки уважаващ себе си път където и да било по света. 

3. Накъде е север?

Очаквахме много повече от марката, която е дала името на сегмента. Но когато в 2007 г. видяхме новия Jeep Compass, дълго време издавахме само нечленоразделни звуци с ясен оттенък на разочарование.

Това нещо може и да се движи - дори по черни пътища, несъмнено - но изглежда като сглобено от детски конструктор Lego. При това от не особено схватливо хлапе. Компасът на Jeep явно е повреден, що се отнася до естетика. 

4. Екшън! Или може би не...

"Двойният дракон" от Корея (каквото всъщност означава Ssang Yong) успява в трудната дисциплина "Надмини по конфузност ix35 на конкуренцията" и то два пъти, както би трябвало да е типично за бренда.

Единственото по-грозно от предницата на Ssang Yong Actyon (произнася се просто "екшън", ама пусти маркетинг) е... задницата на Ssang Yong Kyron. Честито! 

5. До безкрайност

Infinitas на латински означава "безкрайност, безграничност". Луксозната дивизия на Nissan, носеща името Infiniti, би трябвало да внушава усещане за простор, далечни хоризонти и разточителен лукс.

Вместо това новият QX 56 за моделната 2011 (5.6 литров V8, 400 к.с.) натрапва мисли за уволнение на дизайнери, стряскаща липса на вдъхновение и загубен облог. При излизането на QX през 2004 г. се басирахме, че Infiniti няма да успеят да създадат по-ужасен автомобил в бъдеще. Е, сбъркали сме до безкрайност. 

6. Бойната машина

Конструкторското бюро на Дмитрий Парфенов, създало "руския Hummer" - Kombat T98, определено е пълно с инженери и механици, които си разбират от работата. Степният мечок е иновативен със самоносещата си каросерия (нещо уникално в този сегмент), сигурен с трите нива на бронировка, бърз за размерите си - 180 км./ч. благодарение на двигателите с мощност между 300 и 340 к. с. и очаквано луксозен, за да посрещне капризите на най-големите олигарси.

Но дизайнът... Не, млъкни, сърце! Такова нещо не бива да се позволява дори на руснаци. 

7. Американският японец

С малки изключения, повечето от които са указани по-горе, най-големите недоразумения в света на високопроходимите возила за свободното време се раждат в Япония или САЩ. Subaru Tribeca (от първо поколение), кръстен на едноименния манхатънски район, с лекота постига невъзможното: да съчетае най-лошото от двете школи.

Безформена задница с фарове, наподобяващи присвитите очи на японска бабичка, предна част, която е едновременно умилителна и трагична - ако си търсите подигравки, Tribeca е правилният адрес.

8. Насекомото

Suzuki X-90 е създаден на базата на Sidekick и закономерно не прилича на нищо - досущ като големия си брат. Прекалено обличък дори за "женски SUV", двуврат, чувстващ се уютно единствено в много тъмен гараж - далеч от хорския присмех, Х-90 е бил призван да замести в Америка иконата Samurai.

Произвежда се обаче само между 1996-1998 г., продавайки десетина хиляди екземпляра... което, ако отчетем вида му, е успех. 

9. Взривоопасният

През идущата 2011 г. предстои да видим втората генерация на Dodge Nitro и това е добре, защото от първата буквално ни се изправят косите.

Всеки неин детайл, разгледан поотделно, е хубав и на място. Незнайно защо сборът им е родил пълни кошмари, които едва ли ще приключат в 2011. 

10. Безспорният победител

Преди време обсъждахме какво ни вбесява у един или друг автомобил, изразено в дребни, понякога едва забележими подробности. Всички дразнещи неща в цялата история на автомобилостроенето обаче сякаш нарочно са събрани в Него, Негово Величество Pontiac Aztek.

Вместо да захвърлят недомисления проект в кошчето, шефовете на GM дават зелена светлина за производство през 2001 г. и продължават да упорстват чак до 2005 г. (какво казахме по-горе за трагичната моделна политика?). Уж разработен за младите купувачи, накрая кросоувърът се оказва притежание главно на пенсионери - хора, надживели суетата.

Все пак не е лесно да караш автомобил, избран официално от Daily Telegraph (в 2008 г.) за "Най-грозната кола на всички времена". А нещата стават съвсем нелогични с оглед на това, че Уейн Чери - главният дизайнер на Aztek, е участвал в разработката и на Chevy Camaro, Pontiac Firebird, Oldsmobile Toronado и страхотния концепт Vauxhall SRV. Освен пък да е "участвал", носейки кафето на истинските майстори...  

Автор: Георги Минков

Още:

Сподели.