Скок-подскок! Анимационният заек оцеля в свирепа битка с 4 нови заглавия в US Boxoffice

Pinterest LinkedIn +

Новата продукция на Universal - "Скок-подскок" (Hop) остана начело на американския боксофис за втора поредна седмица, доказвайки, че очевидно, когато говорим за анимация, този жанр трудно може да бъде изместен от сърцата на киноманите зад Океана. Във втората си седмица на екран комедията за палавия заек генерира приходи от 21,6 млн. - сума, достатъчно впечатлявaща на фона на втория в класацията "Артър" (Arthur), чийто дебют е близо с 50% по-нисък - 12, 6 млн. долара.

Новото предложение, което е в същия жанр, впечатлява най-вече с участието на звездата в главната роля, британския комик Ръсел Бранд (Russell Brand), вече по-познат и като съпруг на Кати Пери (Katy Perry). Самият филм, дело на режисьора Джейсън Уинър, пресъздава историята на млад и богат плейбой, който е на път да изгуби наследството си, след като се влюбва в неподходящата жена, изцяло неодобрявана от семейството му.  

Дебют в класацията прави и третото заглавие - Hanna с 12,3 млн. Екшън драмата на Джо Райт е с участието на тийн надеждата Сайърс Ронан (Saoirse Ronan), подпомагана в каста от далеч по-известните на масовата публика Ерик Бана (Eric Bana) и Кейт Бланшет (Cate Blanchett). Триото представя живота на младо момиче, отгледано от баща си (бивш агент на ЦРУ) по съвсем различен начин от връстниците си - в пустинята, с едничката мисъл да бъде превърната в перфектния убиец.

Артър (Arthur)

Следва още едно ново предложение – нискобюджетният Soul Surfer, екранизиращ реалната история на 13-годишна състезателка по сърфинг, оцеляла по чудо през 2003 година след атака на петметрова акула. Макар и без едната си ръка, която губи при жестоката битка, тя успява да демонстрира непоколебим дух и няколко години по-късно печели националния шампионат. В ролята на Бетъни Хамилтън се превъплъщава младата Ана София Роб (AnnaSophia Robb), партнират й Денис Куейд (Dennis Quaid), Хелън Хънт (Helen Hunt) и др.

С две позиции пада хорърът Insidious с 9,7 млн. пред последното ново предложение в челния топ 10 - комедията "Ваше Величество" (Your Highness), в който откриваме имената на Дани Макбрайд (Danny McBride), Джеймс Франко (James Franco), Натали Портман (Natalie Portman) и Зоуи Дешанел (Zooey Deschanel).

Ваше величество (Your Highness)

Лентата, чийто сюжет се основава на сатиричния сблъсък на характери между двамата главни герои в средновековието (двама братя принцове, абсолютни антиподи един на друг), стартира екранната си обиколка с 9, 5 млн. долара.

С цели пет позиции пада фантастичният блокбъстър "Първичен код" (Source Code), който през миналата седмица дебютира на второ място сред десетте най-гледани заглавия в САЩ. Във втория си уикенд в САЩ и Канада, битката на Джейк Джиленхол (Jaкe Gylenhaal) със законите на времето, събира приходи от 9, 0 млн. или общо 28,6 от появата си. От пета на осма позиция пък пада психотрилърът "Високо напрежение" (Limitless) с 5, 6 млн., но пък от друга страна тандемът между легендата Робърт де Ниро и звездата на новото поколение Брадли Купър (Bradley Cooper) може да се похвали с вече четвърта седмица в Топ 10 - факт, който само още едно от останалите заглавия успя да постигне - комедията "Адвокатът с линкълна", завършващ най-гледаните филми в САЩ и Канада (4,6 млн. през уикенда).

Хана (Hanna)

Между тях, на девета позиция остава сикуелът на Diary of a Wimpy Kid - Rodrick Rules с печалба от 4,8 млн. през почивните дни и общо 45, 4 от дебюта си, сума, достатъчна за широка усмивка от страна на създателите му, като се има предвид, че е реализиран с едва 21 млн.

Обобщение:

С риск да започнем да се повтаряме до скука, представяме сухите статистически данни, показващи, че в настоящия момент анимацията едва ли има равностоен жанр по интерес сред американската публика.  

Втора поредна седмица начело на боксофиса, дебютен уикенд с 37,5 млн., следващият - с 21,7 млн. и общо 68, 2 в първата декада от появата си на екран: с тези цифри, освен настоящият номер едно в класацията "Скок-подскок" може да се похвали и още едно заглавие през 2011 г., което отново е в анимационния жанр - комедията "Ранго" (Rango). 

Скок подскок (Hop)

Тук е редно да отчетем и, че в настоящото издание на класацията, имаме и четири нови заглавия, което само по себе си е достатъчно за сериозна конкуренция - "Артър", Hanna, Soul Surfer и Your Highness. Като че ли обаче нито едно от тях не оправда особено очакванията, като дори римейкът на "Артър" от 1982 г. е заплашен от угрозата да се окаже по-слаб откъм приходи в сравнение с оригинала, завършил обиколката си в САЩ и Канада с 95, 4 млн. долара.

Очаквания:

Е, поне предстоящата седмица е достатъчно силна откъм чакани заглавия, за да предположим, че ще имаме нов лидер в боксофиса. На екран излизат новият сикуел на хитовата хорър сага на култовия за жанра Уес Крейвън "Писък" (Scream 4), както и един от най-чаканите анимационни филми, комедията "Рио" (Rio) от създателя на "Ледена епоха" (Ice Age) Карлос Салдана (Carlos Saldanha).  

Писък 4 (Scream 4)

В лимитиран брой киносалони ще се разпространява и криминалният трилър "Престъплението на Хенри" (Henry’s Crime),  в който Киану Рийвс се наема с крупен банков обир, а също с ограничено разпространение ще е и дългоочакваният "Конспираторът" (The Conspirator) под режисурата на Робърт Редфорд (Robert Redford), екранизиращ събитията около убийството на легендарния американски президент Ейбрахам Линкълн (Abraham Lincoln). В ролите ще видим Робин Райт (Robin Wright), Джеймс Макавой (James McAvoy), Том Уилкинсън (Tom Wilkinson) и др.


Сподели.