Skarface: Колкото сме по на Изток, толкова сме по-щастливи!

Pinterest LinkedIn +

Фронтменът на една от най-легендарните ска банди в историята - парижките хулигани Skarface, Фред, пред Avtora.com.

Стефан Стефанов: Издавате албум всяка година. Как се справяте?

Фред: Просто свирим непрекъснато по концерти. Правим по 80-90 концерта на година, така че няма нужда да се упражняваме толкова много и така имаме време да правим нови песни и албуми.

.: След албума Longlife Legendary Bastards обаче, не сте издавали нищо три години. Защо?

Фред: Не мисля, че някой очаква нов албум и не мисля, че имаме нужда от него точно сега.  Когато правим музика, влагаме себе си в нея, така че когато сме готови, ще го направим.

.: 90-те бяха силна за ска музиката. Каква е ситуацията сега, според теб?

Фред: Мисля, че е по-зле, но ми харесва повече. Иначе, когато има повече мейнстрийм, става по-безинтересно. Публиката вече не идва за бандите и лично аз предпочитам на концертите ни да идват по-малко хора, но по-истински... Не обичам мейнстрийма...

.: В ска музиката има много социални и политически послания. Кое е най-важното социално послание на 21 век, според теб?

Фред: Задават се кофти неща. Мисля, че ще има климатични проблеми и за много хора няма да има храна, много от тях вероятно ще умрат, за съжаление. Мисля, че ние сами си го направихме да стане така, свикнахме твърде много да консумираме.

.: А традиционните социални проблеми с имигрантите в твоята страна Франция?

Фред: Имигрантите са част от историята ни. Преди, когато сме владеели много колонии в Африка и Азия, се е получил някакъв микс от хора, но ние направихме много грешки, които могат да доведат до влошаване на положението.

Французите винаги искат да асимилират хората, което ги отделя от корените им и накаря те остават без корени и съответно без дом. Иначе за мен няма разлика. Не бих се срамувал да кажа, че идвам от друга държава, от Сенегал или някъде другаде. Точно така става миксът, но миксът не е асимилиране. Миксът не съсипва всички.

.: Бяхте на много дълго турне в Русия, какви са впечатленията ви оттам?

Фред: Сега като съм в България, мога да кажа, че колкото по на Изток съм, толкова съм по-щастлив!

.: Защо?

Фред: Тук хората идват и се забавляват с една непрофесионална банда като нашата. Всъщност, идеята ни в началото въобще не беше да свирим професионално. Това беше просто като хоби. То ни задържа през цялото време заедно за турнета, купони, приятно изкарване, момичета... Всъщност това е най-хубавата работа, която не е работа! Това е начин на живот!

.: Информацията за вас в интернет е доста оскъдна. Да не бойкотирате интернет?
 
Фред: Не, просто не обичам сайтове като Уикипедия, например. Мисля, че там няма достатъчно контрол, всеки може да напише, каквото си иска. Ние си имаме един сайт, който вече е малко стар, имаме и Facebook страница.

В интернет няма информация, защото когато започваш банда, не знаеш какво ще стане. Може да минат 4,5,6 месеца и бандата да се разпадне. После започвате да свирите по концерти - малки, пред петима приятели... трябва да се мине целият път. Ние нямахме идея какво ще направим, а накаря свирихме с най-добрите банди.

Така че историята не е толкова важна. Или знаеш бандата, или не.

.: Една от вашите песни се казва Rock 'N' Roll is dead. А пънк музиката?

Фред: The Clash през 79-та издават Punk Is Dead. Мислиш ли, че пънкът може да умре всъщност?! В духовен смисъл той продължава напред, но понякога нещо липсва, особено когато стане мейнстрийм. 

Мисля, че вече няма вяра в музиката. Вече не знаеш дали да вярваш на това, което виждаш по телевизията, постоянно си в несигурност.

.: Кои бяха товите герои, преди да станеш музикант?

Фред: Не знам... Трябва да са Ramones и Sex Pistols, Майкъл Макларън, той е гений! Как само  създаде Pistols... По принцип, никога не съм имал герои - това са просто хора, които са ме вдъхновили по някакъв начин.

.: Има ли нещо, което искахте да постигнете, но не успяхте?

Фред: Австралия. Навремето си мислех, че ще е яко да отидем в Канада, Япония и Австралия. Само Австралия остана. Скоро ще отидем и там...

Важното за мен е, че все още изпитвам същата страст, същата мотивация, както когато бях на 16, така че нещата за мен няма да се променят никога.

.: Кога все пак да очакваме нов материал от Skarface?

Фред: Не знам... Предполагам, че ще е някъде към октомври!

Сподели.