Side Effects - страничните ефекти на нещастието

Pinterest LinkedIn +

Side Effects (Странични ефекти) безспорно е един от най-добрите трилъри, излизали напоследък. Освен на добре изграден съспенс режисьорът Стивън Содърбърг (Steven Soderbergh) залага и на много силен актьорски състав наречело с Рууни Мара (Rooney Mara), Джъд Лоу (Jude Law), Чанинг Тейтъм (Chaning Tatum) и Катрин Зита-Джоунс (Catherine Zeta-Jones).

Почти всяко лекарство има странични ефекти. Обикновено обаче те си остават просто куп ужасяващи неща, които прочитаме в листовката преди да изпием необходимото хапче, надявайки се да не сме сред онзи процент от хора, на които лекарството няма да понесе. Side Effects до известна степен залага именно на това - всеки знае, че лекарствата могат да бъдат опасни.

Останалото е съспенс като във всеки добър трилър, изненадващи обрати и умело подбран актьорски състав. Дори да не сте феновете на Стивън Содърбърг (Steven Soderbergh), Side Effects със сигурност ще успее да задържи вниманието ви.

Отличеният с "Оскар" за Traffic режисьор, когото повечето от вас вероятно свързват както с хитови заглавия като Sex, Lies, and Videotape (Секс, лъжи и видео), Erin Brockovich (Ерин Брокович), Ocean's Eleven (Бандата на Оушън) и The Good German (Добрият германец), така и с не толкова възторжено приети, но също успешни ленти като Contagion (Заразяване), Haywire (Мокри поръчки) и Magic Mike (Професия: Стриптийзьор), е един от най-продуктивните творци през последните години.

Сценарият на Side Effects е дело на Скот З. Бърнс (Scott Z. Burns), с когото Содърбърг работи за трети път след The Informant! и Contagion. Бърнс е сценарист и на The Bourne Ultimatum, за който е номиниран за награда BAFTA.

Това, което прави Side Effects особено интересен, е съчетанието между майсторски изграденото напрежение, интересната визия и, разбира се, актьорите. Не само защото Рууни Мара (Rooney Mara), Джъд Лоу (Jude Law), Чанинг Тейтъм (Chaning Tatum) и Катрин Зита-Джоунс (Catherine Zeta-Jones) се справят прекрасно с персонажите, които им е поверил Содърбърг, а и защото взаимодействието помежду им е впечатляващо.

Историята на пръв поглед е съвсем обикновена. Емили (Рууни Мара) и Мартин (Чанинг Тейтъм) са щастливо и богато семейство, докато един ден Мартин е арестуван за търговия с вътрешна информация и влиза в затвора, а Емили губи всичко, което е имала - дом, стандарт, сигурност. Четири години по-късно, когато той излиза от затвора, Емили се опитва да се върне към стария начин на живот, но е депресирана.

Не след дълго Емили умишлено блъска колата си в стената на подземен гараж. Доктор Джонатан Банкс (Джъд Лоу) - психиатърът, който я консултира след инцидента - е притеснен за нея и се съгласява да я изпише от болницата при условие, че тя започне да ходи на терапия при него.

Състоянието на Емили не се подобрява нито вследствие на терапията, нито от антидепресантите и Джонатан решава да се консултира с предишния й терапевт Виктория Сийбърг (Катрин Зита-Джоунс). Междувременно по време на сеансите Емили споменава лекарство, за което е чула от своя позната и Джонатан се съгласява да й го изпише.

Лекарствата обаче често имат странични ефекти. Емили се чувства много по-добре, но започва да ходи насън. Факт, който терапевтът й пренебрегва, докато една нощ в поредния си пристъп на сомнамбулизъм Емили не намушква Мартин с нож смъртоносно.

Въпреки че е оправдана от съда и действията й са определени като напълно несъзнателни  и провокирани от лекарствата, поведението на Емили предизвиква съмнения у Джонатан.

Мотивиран от желанието да спаси собствената си застрашена от случая кариера, Джонатан е твърдо решен да докаже, че случилото се не е резултат от лекарска грешка или лекарства, а нещо много по-зловещо - страничен ефект на нещастието и резултат на едно дълго планирано и напълно съзнателно отмъщение.

Сподели.