Сибирската драма на Алексей Учител триумфира на руските Оскари

Pinterest LinkedIn +

Руската драматична лента "Край", с която бе закрито тазгодишното издание на София Филм Фест, триумфира с три от водещите награди на Руската филмова академия – Ника, които се присъждат ежегодно от 1987 г. насам и са структурирани по модела на Оскарите.

Филмът на Алексей Учител, чието действие се развива в Сибир след края на Втората световна война, спечели статуетките с богинята Нике в категориите "най-добър филм", "най-добра кинематография" и "най-добро изпълнение в главна мъжка роля", присъдени на Юри Клименко и актьора Владимир Машков.

"Край" бе сред претендентите за Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм, но не получи номинация за Оскар в същата категория. Московският кинематографист Алексей Попогребски спечели Ника за режисурата на филма "Как прекарах лятото", отличен с две награди Сребърна мечка на миналогодишния филмов фестивал в Берлин, а призът за главна женска роля отиде при актрисата Нина Русланова, номинирана за играта си в Китайская бабушка.

Наградите Ника са най-старите професионални филмови отличия в Русия и имат конкуренция единствено в лицето на Златен орел – наградите, създадени от Никита Михалков през 2002 г. по модела на Златен глобус.


Сподели.