"Шрек Завинаги" или как най-печелившият анимационен персонаж напуска голямата сцена

Pinterest LinkedIn +

Дори и Шрек да не е любимият ви персонаж на Dreamworks, едва ли има човек, който може да отрече, че трите досегашни филма имаха брилянтни моменти и адски забавен хумор.

Преосмислянето на клишетата в приказките е игра, която всички обожават, а комбинацията между вечни послания за любов и приятелство, съчетани с иронични попкултурни препратки направи филмите любими на много зрители от всички възрасти.

Затова, дори без да сме сигурни дали четвъртата, обявена за последна част, наистина ще приключи сагата, сериозно ви я препоръчваме на голям екран.

Тя излиза в 3D формат и въпреки че не оправдава това, колкото последната брилянтна работа на студиото - How to Train Your Dragon, малките й зрители със сигурност ще се зарадват на по-пълнокръвните в пространството образи на любимите си герои.

Историята в "Шрек Завинаги" не е продължение, а отклонение на досегашния сюжет.

В него двете чудовища, щастливо влюбени в любимото си блато, отглеждат трите си малки наследника.

В един момент обаче, Шрек е сериозно ударен от кризата на средната възраст и се замечтава за спокойствието и свободата на това да бъдеш страшен. Така той е подмамен от злия Румпълстилскин да подпише договор, според който получава един ден в паралелна вселена, където все още хората побягват с писъци, когато го видят.

Уловката е, че там той не е бил роден и единственият начин да се върне към истинския си живот, е да убеди най-добрите си приятели да го заобичат и да му помогнат.

Малко странното решение на екипа вместо да продължи историята, да ни даде повторна възможност да опознаем героите, всъщност предлага достатъчно възможности за изненади и хумор.

Този път чудовището трябва да преследва и да пее покъртващо фалшиво на Магаре, а Котаракът с чизми и сабя възражда бойния си дух в не особено стройното си тяло на домашно пухче.

Шрек трябва и отново да спечели сърцето на Фиона, която обаче вместо красива и изтънчена принцеса, е жена-войн - предводител на съпротивата срещу диктаторското управление на царя на Далечното кралство -  Румпълстилскин.

Историята се развива динамично и в не особено светли краски. Това, което осезаемо липсва обаче, са нови трактовки на приказни герои (освен тъповатите вещици) и изобщо нови персонажи - сила на трите предишни части.

 

Образът на злодея с диктаторски амбиции не предизвиква страх и смях и е направо жалък на фона на колоритните Лорд Фаркуад и Чаровния принц.

Всъщност, източниците на смях в четвъртия филм са не толкова сценарни, колкото ситуационни и визуални хрумвания на аниматорите.

И като стана дума за хумора, вероятно той е основната причина Шрек да бъде най-печелившият анимационен персонаж за всички времена.

По-точно фактът, че сценаристите винаги досега успяваха да изградят две отделни, съвсем различни линии на смешното - за децата и възрастните. Този път обаче наистина е под въпрос дали филмът ще очарова най-малките.

Дори и да не успее обаче, "Шрек Завинаги" е един приемлив завършек на сагата, след който излизаш от салона усмихнат до уши и с една идея по-добър. Особено, ако вътре с теб е било твоето лично малко чудовище...

Автор: Елена Пенева, peneva at avtora.com

Сподели.